Petro Poroșenko a demis un demnitar vizat de o investigație jurnalistică privind contrabanda cu echipamente militare rusești

  • 04 Martie 2019 13:30
Petro Poroșenko a demis un demnitar vizat de o investigație jurnalistică privind contrabanda cu echipamente militare rusești

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a anunțat, luni, că a semnat un decret privind destituirea lui Oleg Gladkivski din postul de prim-adjunct al secretarului Serviciului de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei.

Această decizie a lui Petro Poroșenko survine în contextul unei investigații jurnalistice potrivit căreia Gladkovski, un apropiat al șefului statului, ar fi la originea unei operațiuni de contrabandă cu piese de schimb pentru echipamente militare din Rusia. Oleg Gladkovski a fost demis și din funcția de președinte al Comisiei interdepartamentale pentru politica de cooperare tehnico-militară și controlul exporturilor.

Petro Poroșenko a menționat că, de când este președinte, nu s-a adresat niciodată Biroului Național Anticorupție din Ucraina (NABU) în legătură cu vreo investigație. "Fac acest lucru acum, pentru prima oară. În mod public, fac apel la NABU să investigheze informațiile și să pună punctul pe 'i'. Dacă cineva este de vină, să fie pedepsit!" - a afirmat Poroșenko. Amintim că proiectul jurnalistic "Banii noștri/Nași hroși", coordonat de ziaristul ucrainean Denis Bigus, a publicat o investigație din care reiese că persoane din anturajul președintelui Petro Poroșenko au complotat cu oficiali din concernul de stat "Ukroboronprom", asociația întreprinderilor ucrainene din industria militară, câștigând milioane de hrivne în urma achizițiilor de schimb pentru echipamente militare din Federația Rusă. Ancheta jurnalistică arată că în deturnarea de fonduri ar fi implicat inclusiv Igor Gladkovski, fiul prim-secretarului adjunct al Consiliului Național pentru Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleg Gladkovski.

Se presupune că Igor Gladkovski și partenerii săi au colaborat cu oficiali din domeniul apărării, cumpărând diverse piese de schimb de la traficanți ruși. "Prețurile pentru aceste piese de schimb, care adesea nu corespundeau standardelor de calitate, erau umflate de câteva ori. Ulterior, în urma colaborării cu cei din conducerea "Ukroboronprom", aceste piese de schimb erau vândute uzinelor ucrainene din industria militară" - explică jurnaliștii proiectului media "Banii noștri/Nași hroși". Aceștia susțin că din gruparea infracțională fac parte, printre alții, prim-secretarul adjunct al Consiliului Național pentru Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleg Gladkovski, fiul său Igor, un fost angajat al "Ukroboronprom", Vitali Jukov și șefi din diverse structuri de apărare ucrainene. Oleg Gladkovski este descris de jurnaliști drept un prieten al actualului președinte ucrainean, Petro Poroșenko, și "omul care păzește industria de apărare" din Ucraina.

Jurnaliștii susțin că, de regulă, această grupare devine într-un timp foarte scurt furnizorul preferat al fabricilor deținute de stat și obține contracte de sute de milioane de hrivne. Se presupune că gruparea respectivă a primit până acum de la "Ukroboronprom" cel puțin 250 de milioane de hrivne, adică aproximativ 8 milioane de euro. Acest scandal a apărut cu numai o lună înaintea alegerilor prezidențiale, programate pentru 31 martie. 

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:5,66 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău