Petras Auštrevičius/Europa Liberă | ”Propaganda și știrile false sunt la intensitate maximă în Moldova” (Revista presei)

  • 28 Octombrie 2020 09:46
Petras Auštrevičius/Europa Liberă | ”Propaganda și știrile false sunt la intensitate maximă în Moldova” (Revista presei)

Revista presei - 28 octombrie 2020.

În Ziarul Național, Alecu Reniță revine la subiectul legat de atacurile Ambasadei Ruse la Chișinău față de diplomația română. ”Ambasada Federației Ruse de la Chișinău îndrăznește în mod cinic și perfid, a câta oară?, să aducă în spațiul public falsurile istoriografiei sovietice și să le impună în continuare în R. Moldova de pe pozițiile ei imperiale și șovine. O comemorare întârziată a ostașilor români de la cimitirul Mana, raionul Orhei, pe 23 octombrie, a dezlănțuit furia incubatorului de spionaj străin camuflat sub denumirea de Ambasada Federației Ruse din R. Moldova. Evident că autoritățile antiromânești de la Chișinău, în frunte cu marioneta FSB-istă Igor Dodon, aplaudă și promovează orice minciună ieșită din gura ideologilor de la Kremlin”. În acest context, autorul acuză de lașitate  Chișinăul oficial și, parțial, Academia de Științe.

Propaganda și știrile false sunt la intensitate maximă în Moldova zilele acestea, atât din interior cât și din exterior, iar cei care se ocupă de asta, mă refer mai ales la vecinii de la răsărit, sunt foarte activi. Ce mă surprinde este că populația nu începe să înțeleagă aceste jocuri”, a declarat europarlamentarul lituanian Petras Auštrevičius, într-un interviu pentru Europa Liberă. El a subliniat că ”Moldova ar fi trebuit până acum să excludă din politică persoanele asupra cărora planează de ani buni un mare semn de întrebare. Iar unii dintre ei ar trebuie să fie în închisoare, pentru infracțiunile pe care le-au comis. Cred că alegerile vor fi foarte haotice, oamenii se vor decide în ultimul moment pe cine vor vota. Ceea ce sper este ca oricine va câștiga nu va schimba parcursul european al țării. Pentru că altfel, pentru Moldova va fi un dezastru”, a atenționat europarlamentarul lituanian.

Au împărțit deschis ajutoare umanitare pentru persoanele cu dizabilități, iar pe sub masă au oferit broșuri și ziare cu imaginea lui Igor Dodon, relatează TV8. Potrivit postului de televiziune, acest lucru s-ar fi întâmplat la un centru evreiesc din Capitală, unde angajații ofereau ajutoare din Israel împreună cu pliantele candidatului la prezidențiale. Imaginile au fost publicate de deputatul PAS, Dumitru Alaiba, care spune că cele văzute ar putea fi calificate drept coruperea alegătorilor. Purtătoarea de cuvânt a lui Igor Dodon a negat, însă, că stafful electoral al acestuia ar fi implicat în așa ceva, iar Comisia Electorala Centrală a refuzat să comenteze imaginile.

Și tot la TV8, candidatul Partidului Nostru la alegerile prezidențiale, Renato Usatîi, a explicat cum un măturător a ajuns să doneze formațiunii pe care o conduce circa 20 de mii de lei. „Întrebații pe acești măturători câți bani anterior Usatîi le-a oferit, câte 20, 30 de mii de dolari, unora doi ani în urmă, altora trei. Le-am dat măturătorilor zeci de mii de dolari”, a spus Renato Usatâi.

Candidatul independent și susținut de socialiști în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie, Igor Dodon, este de părere că contracandidatul său din partea Platformei DA, Andrei Năstase, merită să ajungă în turul doi al scrutinului, scrie Cotidianul, cu referire la declarațiile acestuia făcute la postul N4. De asemenea, Igor Dodon a dezvăluit că actualul primar al Capitalei, Ion Ceban, ar urma să fie următorul candidat din partea PSRM la viitoarele alegeri prezidențiale. Igor Dodon se arată convins că va câștiga un nou mandat de președinte din primul tur, însă, dacă ar urma să aibă loc și turul doi, atunci l-ar prefera pe contracandidatul său de la Platforma DA, Andrei Năstase.

În Gazeta de Chișinău găsim un reportaj despre ”Măsurile alternative de detenție contribuie la reeducarea copiilor care au comis infracțiuni”. Legislația din domeniul justiției juvenile permite ca o bună parte dintre minorii care comit fapte penale să nu ajungă după gratii, ci să le fie aplicate măsuri alternative de pedeapsă, care au și un caracter educativ. Una din metodele de reeducare este programul probațional, în cadrul căruia copiii sunt consiliați de psihologi și pedagogi, urmând și o serie de instruiri. Experții încurajează aplicarea măsurilor alternative la detenție, deoarece acestea contribuie la resocializarea copiilor care au comis infracțiuni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău