Petr Pavel, pro-occidental și susținător al Ucrainei, conduce detașat în sondaje înainte de turul doi al prezidențialelor din Cehia

  • 22 Ianuarie 2023 11:22
Petr Pavel, pro-occidental și susținător al Ucrainei, conduce detașat în sondaje înainte de turul doi al prezidențialelor din Cehia

Generalul în retragere Petr Pavel avea un avans de 15 puncte procentuale față de fostul premier miliardar Andrej Babis, înaintea celui de-al doilea tur al scrutinului prezidențial din Cehia, prevăzut pentru 27-28 ianuarie, arată un sondaj prezentat sâmbătă de televiziunea publică, relatează Reuters, citată de News.ro.

Cei doi se vor confrunta în al doilea tur de scrutin, care va începe vinerea viitoare, după ce Pavel a câștigat la limită în fața lui Babis în primul tur al alegerilor, desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute, scrie G4Media.

Cehia: Generalul în rezervă Petr Pavel, ușor avans în fața fostului premier Andrej Babis, după primul tur al alegerilor prezidențiale. Sondajul arătă că Pavel conduce acum cu 53% din intențiile de vot, față de 38% pentru Babis, în timp ce 9% dintre cei intervievați erau indeciși.

Prezența așteptată la vot ar putea atinge însă 84% la scrutinul de la sfârșitul săptămânii viitoare, cel mai mare nivel înregistrat vreodată la un scrutin prezidențial din Cehia, potrivit sondajului.

Funcția de președinte nu are autoritate executivă, dar are puteri semnificative în ceea ce privește numirea prim-miniștrilor, a șefilor băncii centrale și în nominalizarea judecătorilor pentru Curtea Constituțională. De asemenea, președinții au un cuvânt de spus – deși limitat – și în afacerile externe.

Atât Pavel, un fost general care a deținut o funcție militară de rang înalt în cadrul NATO, cât și liderul opoziției, populistul Babis, care a fost prim-ministru în perioada 2017-2021, ar avea probabil o orientare mai pro-occidentală decât actualul președinte, Milos Zeman, al cărui mandat se încheie, după ce a stat în fruntea statului ceh din 2013 .

Pavel, în vârstă de 61 de ani, este ferm pro-occidental și susține continuarea ajutorului militar pentru Ucraina, precum și adoptarea monedei euro.

Babis, în vârstă de 68 de ani, care a construit un imperiu chimic, agricol și media, înregistrat acum în fonduri fiduciare, împărtășește relațiile calde ale lui Zeman cu premierul ungar Viktor Orban. În trecut, Babis s-a pronunțat împotriva ajutorului militar acordat Ucrainei și și-a afișat ambițiile de a organiza un summit pentru pace, iar în ultima săptămână l-a atacat pe Pavel pentru că ar fi pro-război.

Pavel, susținut de guvernul de centru-dreapta, l-a acuzat pe Babis de propagarea fricii.

Pe de altă parte, unii alegători cehi și-au exprimat frustrarea că ambii câștigători ai primului tur au fost membri ai Partidului Comunist înainte de sfârșitul erei comuniste, în 1989. Babis a lucrat în comerțul exterior și a fost înregistrat ca informator al poliției secrete din perioada comunistă, lucru pe care îl neagă. Pavel și-a început cariera militară în anii 1980 și s-a înscris la un curs de pregătire pentru serviciile de informații ale armatei, pe care l-a finalizat după prăbușirea regimului comunist.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău