Peter Michalko/TV8: ”Pentru ca statele partenere ale R.Moldova să dea o mână a ajutor la aducerea acasă a fostului lider al PD, e necesar ca autoritățile din Moldova să ceară acest lucru (Revista presei)

  • 13 Decembrie 2019 10:00
Peter Michalko/TV8: ”Pentru ca statele partenere ale R.Moldova să dea o mână a ajutor la aducerea acasă a fostului lider al PD, e necesar ca autoritățile din Moldova să ceară acest lucru (Revista presei)

Revista presei - 13 decembrie.

Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, susține că procesul de verificare a judecătorilor din Republica Moldova, care urmează a fi făcut în viitorul apropiat, potrivit promisiunilor autorităților, trebuie să fie unul credibil atât pentru cetățenii țării, cât și pentru partenerii externi ai Republicii Moldova, transmite TV 8. „Pe de altă parte, autoritățile trebuie să continue în paralel lupta contra corupției și a altor fenomene negative din societate și în această privință, având în vedere că fenomenul corupției este una dintre cele mai mari probleme evidențiate de cetățenii țării și de către partenerii străini, nu este posibilă revenirea acestor fenomene negative în societate, în instituțiile de stat, în sistemul judecătoresc. De asemenea, oamenii care sunt legați de aceste practici din trecut nu trebuie să revină și să facă pare din structuri de stat în viitor”, a spus Peter Michalko.

Ambasadorul european a mai spus că, pentru a exista o implicare activă pe plan internațional în procesul de căutare a fostului lider al PD, Vlad Plahotniuc, și pentru ca statele partenere ale Republicii Moldova să dea o mână a ajutor la aducerea acasă a fostului lider al Partidului Democrat, e necesar ca autoritățile din Moldova să ceară acest lucru și să insiste pe o cooperare internațională pe acest subiect sau pe subiectul „furtului miliardului”, la capitolul recuperării banilor.

Președintele PCRM, Vladimir Voronin, susține că acțiunile procurorului general Alexandr Stoianoglo în raport cu fostul șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari, ar veni la indicațiile directe ale lui Igor Dodon. Voronin a declarat la Pro TV, că disputele din Procuratură sunt din cauza că Viorel Morari a redeschis dosarul privind finanțările Partidului Socialiștilor, transmite Cotidianul.  „Dodon are acum atâția bani, este finanțat nu știu de cine. Numai au vrut acești procurori să investigheze și imediat au fost înlăturați. Indicațiile au venit din clădirea asta reparată de Turcia. De la Președinție”, a mai spus Voronin.

”R. Moldova, de trei ani fără președinte”, semnalează  Petru Grozavu, într-un editorial în Ziarul de Gardă. ”Dodon nu este președintele R. Moldova. Dodon este președintele lui Vladimir Putin pentru R. Moldova, iar vizitele sale „oficiale” în Rusia nu sunt decât o simplă formalitate protocolară, pentru a crea publicului iluzia că Putin și Dodon sunt președinții a două state diferite. Pe 23 decembrie, avem trei ani de la intrarea oficială în mandat a lui Igor Dodon. Pe banii cui a ajuns președinte – știm. Pe banii Rusiei. Știm și cine au fost complicii înscăunării sale – Vlad Plahotniuc și PDM. (…) Igor Dodon pleacă pe 20 decembrie, cu trei zile înainte de împlinirea a trei ani de mandat, într-o nouă și ultima, probabil, din acest an, vizită oficială în Rusia. Este invitat la ședința Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice și la Summit-ul informal al CSI. Asta e versiunea oficială a vizitei. Care e cea neoficială, greu de spus, pentru că vizitele lui Dodon în Rusia au avut întotdeauna două agende, una oficială și alta neoficială. Pentru a câta oară este chemat Igor Dodon în vizită în Rusia, de când e președinte, nici el, probabil, nu mai știe, dar, cu siguranță, dacă ar fi existat un top al vizitelor interstatale la nivel de CSI, Igor Dodon ar fi primul în top”, observă autorul.

Europa Liberă încearcă să găsească răspuns la întrebarea ”De unde va lua bani guvernul Chicu pentru a acoperi deficitul de peste 7 miliarde de lei”. Premierul Ion Chicu este citat cu precizarea făcută la Moldova 1 că există cel puțin două riscuri în relația pe care o are Republica Moldova cu FMI. Este vorba despre majorarea tarifelor interne la gaz și rigiditatea instituției financiare în ce privește dorința autorităților de a face investiții masive în infrastructură.  Ion Chicu a precizat că guvernul va prefera să ia o pauză în colaborarea cu FMI dacă instituția va insista pe condiții inacceptabile pentru Republica Moldova. (…) Expertul Viorel Gârbu consideră că un acord cu FMI este important mai ales pentru partenerii occidentali ai Republicii Moldova, care astfel au garanția că țara nu va deraia de pe calea reformelor.

Expertul economic Victor Palicov a declarat la TVR Moldovaun acord între Rusia și Ucraina va fi semnat și că nu ar fi prima data când această înțelegere s-ar încheia în ultimul moment. Potrivit lui, problema discutată acum nu este semnarea sau nu a acestui acord, ci condițiile acestuia. ”Toată lumea este conștientă că nu poate să nu există un acord de tranzit între Rusia și Ucraina, pentru că Gazprom nu are posibilitate să dea volume suficiente Europei, evitând Ucraina, iar Ucraina are nevoie de acest tranzit”, crede expertul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Sat
7
Sun
8
Mon
8
Tue
9
Wed
8
Arhivă Radio Chișinău