Peter Michalko: Investigarea jafului bancar este testul pentru eficiența reformelor în Republica Moldova

  • 08 Februarie 2018 14:32
Peter Michalko: Investigarea jafului bancar este testul pentru eficiența reformelor în Republica Moldova

Investigarea fraudei bancare de acum câțiva ani constituie testul principal pentru aprecierea felului în care au loc reformele în domeniul anticorupției și îmbunătățirii justiției în Republica Moldova, iar pentru implementarea asestor reforme este nevoie de voință politică, declară șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko.

„Și în anul 2017 am așteptat să vedem progresul în domeniul combaterii corupției. Este important acest efort continuu, căci corupția este sursa mai multor fenomene negative și este împotriva caracterului just al societății. La rândul său, caracterul just al societății și egalitatea oamenilor în fața legii sunt printre cele mai mari probleme ale moldovenilor, dar și pentru cei care ar vrea să vină cu investiții, de exemplu, dar, din aceste cauze, nu pot. În ultimul an s-a făcut mult pentru construirea și susținerea structurilor anti-corupție. Acum vorbim despre eficiența și funcționarea lor în modul care trebuie, căci corupția trebuie eliminată la toate nivelurile, nu doar la cele de jos. Pentru aceasta este nevoie de voință, inclusiv politică, iar testul principal în acest sens cred că îl constituie acum modul în care este investigată frauda bancară care s-a întâmplat în Republica Moldova și unde așteptam ca să fie aduși la răspundere cei care sunt vinovați și să fie și recuperate resursele care pot încă sa fie găsite”, a subliniat Peter Michalko, într-un interviu pentru IPN.

Potrivit Ambasadorului, un alt lucru important într-un sens mai larg este și restabilirea încrederii în domeniul financiar-bancar și economic din Republica Moldova.

„Un stat trebuie să fie capabil să investigheze eficient corupția și să creeze o societate în care aceasta nu este binevenită și trebuie să fie dezrădăcinată. Ideea este exprimată și în raportul din decembrie 2017 al Comisiei Europene privind îndeplinirea planului de acțiuni în domeniul libertății vizelor, unde se spune clar că trebuie făcuți pași imediați în domeniul combaterii corupției și alți pași împotriva spălării banilor. Și aceasta este una dintre condițiile înaintate de UE pentru acordarea asistenței macrofinranciare. Deci, tot sistemul de reforme este legat de acești pași, dar scopul final este eliminarea corupției ca atare din societate”, a precizat diplomatul european.

Ambasadorul UE consideră că în anul trecut au continuat eforturile pentru promovarea și implimentarea reformelor în domeniile care țin de Acordul de Asociere, inclusiv cele de bază cum ar fi respectarea sistemului democratic, al drepturilor omului și libertăților fundamentale.

„Dar, am mai spus, în cadrul dialogului nostru cinstit și deschis, care trebuie să fie întere prieteni, am fost nevoiți și să luăm astfel de măsuri ca stoparea asistenței bugetare în domeniul justiției pentru anii precedenți, din cauza lipsei de reforme asupra cărora am convenit anterior, dar care, din păcate, nu au avut loc. În general, eforturi am văzut, dar rămâne încă foarte multe de făcut pentru reformele din mai multe domenii”, a concluzionat Peter Michalko.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău