Peter Michalko: Înțelegem că acest proces de schimbare va fi unul de lungă durată

  • 05 August 2019 18:40
Peter Michalko: Înțelegem că acest proces de schimbare va fi unul de lungă durată

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, susține că UE va evalua starea de lucruri și schimbările care se vor face în Republica Moldova.

„Noi întotdeauna vom da o evaluare cinstită a schimbărilor. De asemenea, noi înțelegem că acest proces de schimbare va fi unul de lungă durată și va cere unele decizii dificile, uneori foarte complexe, că nu va fi totul făcut într-o săptămână sau lună. Sperăm că și cetățenii înțeleg asta”, a declarat ambasadorul într-un interviu pentru DW, citat de IPN.

Întrebat cum apreciază relațiile dintre UE și Moldova la cinci ani de la semnarea Acordului de Asociere, Peter Michalko a declarat că Acordul de Asociere și cel de Liber Schimb au adus o calitate superioară în relațiile de cooperare. Oficialul susține că aceasta a dat și posibilitatea de a atinge scopul și obiectivele relațiilor în asocierea politică și integrarea economică. În acești 5 ani de implementare a Acordului de Asociere, s-a constatat o creștere foarte mare în cooperare, mai ales în domeniul economic și comercial. Astfel, 70% din exporturile din Republica Moldova ajung pe piața europeană, cea mai puternică și sigură piață, unde produsele moldovenești și-au găsit mulți consumatori.

„Am avut din păcate și experiența să vedem în unele sectoare absență de progres. De exemplu, în domeniul reformei justiției, dar și regrese în ceea ce ține de standardele democrației și statului de drept. Sperăm că de acum încolo vom vedea îmbunătățiri. Odată cu o guvernare nouă, cu un program de reforme, vom vedea implementarea Acordului de Asociere în mod rapid, eficient și care va aduce cetățenilor Republicii Moldova standarde mai bune de viață”, a notat ambasadorul.

Oficialul a mai spus că este adevărat că până în iunie 2019 nu a văzut să fi progresat implementarea Acordului și că ar fi voință puternică pentru a respecta standardele, care trebuie să fie prezente în relațiile Republicii Moldova cu UE, mai ales cele ce țin de democrație, stat de drept, justiție. „Acum însă vedem voință politică, principala cauză a acestor neajunsuri în trecut. Noua guvernare deja o are și este exprimată în primii pași care au fost făcuți. Noi continuăm să fim de partea Republica Moldova și a cetățenilor ei și oferim asistență, am reînnoit deja plățile pe suportul bugetar. Dar, aici trebuie să spunem un lucru. Nu se schimbă atitudinea noastră în ceea ce privește condiționalitatea, care rămâne a fi parte a relației noastre. Trebuie să existe în continuare voință politică din partea autorităților moldovenești de a face aceste schimbări, care sunt așteptate de oameni”, a declarat Peter Michalko.

Cât despre faptul că este prima dată când Vestul și Estul ajung la un consens în a susține o majoritate parlamentară dintre două partide cu viziuni diferite și cât va dura această înțelegere, ambasadorul a subliniat că din partea UE nu a fost și nu este o atitudine bazată pe geo-politică. „Partidele care au format o majoritate au făcut-o în baza valorilor de care am vorbit mai sus. Ele au exprimat dorința de a democratiza Republica Moldova, de a elimina acești factori care au dăunat democrației și statului de drept. Sperăm că acest efort al guvernării actuale va continua cât mai mult timp. Programul de reforme trebuie să fie implementat în mod decisiv și să aducă rezultate, care să fie simțite de oameni”, a mai spus ambasadorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău