Peter Michalko: Fenomenele negative care au existat în trecut, nu au dispărut, nu au fost rezolvate

  • 30 Octombrie 2020 08:06
Peter Michalko: Fenomenele negative care au existat în trecut, nu au dispărut, nu au fost rezolvate

„Trebuie spus că din păcate multe fenomene negative care au fost prezente în trecut, nu au plecat, nu au dispărut, nu au fost rezolvate și rămân sau reapar din nou. Există momente de îngrijorare care sunt foarte grele”. Declarația a fost făcută de către șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, notează IPN.

Diplomatul a făcut trimitere la faptul că un număr mare de persoane publice asupra căror planează suspiciuni de corupție și acțiuni ilegale, revin în sistem, reapar în spațiul public.

„Am văzut recent situația referitor la cei care au fost implicați în cazul spălării banilor prin schema Laundromat. Un scandal foarte mare, o crimă extraordinar de mare și am văzut că acei care au participat, judecători, au fost scoși de sub urmărire penală și repuși în funcții. Nimeni după șase ani de la descoperirea acestei crime nu este pedepsit pentru asta, nu a fost pronunțată nicio sentință și asta reprezintă un eșec din punct de vedere a angajamentelor Republicii Moldova în domeniul justiției față de partenerii internaționali”, a declarat Peter Michalko în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la postul de televiziune Jurnal TV.

Potrivit oficialului european, acest lucru reprezintă un semnal negativ pentru societate și pentru justiția din țară. Prin astfel de acțiuni, încrederea cetățenilor în sistemul justițiar este subminată.

Peter Michalko a precizat că frauda bancară din Moldova pentru care nimeni nu a făcut închisoare, este un alt exemplu. Iar, cei care au fost implicați sunt eliberați de sub lupa anchetatorilor.

Întrebat cine are un cuvânt greu de spus în aceste cazuri, șeful Delegației UE afirmă că o mare responsabilitate cade pe umerii procuraturii.

„Este clar că aici un mare rol îl joacă procuratură. Vedem că aceste eliberări s-au făcut din partea procuraturii și după aceasta urmează și deciziile curților sau ale structurilor care sunt responsabile pentru funcționarea sistemului justiției. Este exemplu CSM, dar acest lucru s-a întâmplat după ce Procuratura a luat decizia respectivă. Au fost și alte cazuri, cum ar fi profesorii turci. Tot ceea ce a făcut justiția este foarte problematic. Multe dintre aceste decizii sunt pronunțate cu ușile închise. Ședințele curților se desfășoară netransparent. Este vorba despre unele dintre precondițiile încrederii cetățenilor față de cum lucrează justiția în țară”, a concluzionat ambasadorul.  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-3,37
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău