Peter Michalko:„Este îngrijorător când persoane implicate în frauda bancară decid formarea Guvernului” (Revista presei)

  • 18 Februarie 2021 09:29
Peter Michalko:„Este îngrijorător când persoane implicate în frauda bancară decid formarea Guvernului” (Revista presei)

Revista presei din 18 Februarie 2021

„Este îngrijorător când persoane implicate în frauda bancară decid formarea Guvernului”, atenționează șeful Delegației UE la Chișinău Peter Michalko, într-un interviu pentru Cotidianul. El a făcut refere  la ultimele evenimente de pe scena politică din Republica Moldova și la faptul că o majoritate parlamentară din care fac parte PSRM, Partidul „Șor” și mai mulți deputați neafiliați au propus-o pe Mariana Durleșteanu pentru a fi desemnată în calitate de candidată la funcția de prim-ministru. „Este important ca Republica Moldova să aibă Guvernul funcțional, un Parlament de încredere, a subliniat Ambasadorul UE în Republica Moldova. Totodată el a spus că legile votate de PSRM, Partidul „Șor” și mai mulți deputați neafiliați la sfârșitul anului trecut sunt „controversate și care în mai multe privințe a împins țara înapoi, inclusiv din punct de vedere al reformelor și angajamentelor luate de Republica Moldova în privința partenerilor internaționali”.

Ziarul de Gardă reține răspunsul președintei Curții Constituționale (CC), Domnica Manole, la demersul făcut de către deputatul Oazu Nantoi către judecătorii Înaltei Curți, prin care a solicitat să-și revizuiască decizia din august 2020 în ceea ce privește conceptul de „formalizare a majorității parlamentare”. Domnica Manole a răspuns că revizuirea unei Hotărâri a CC se efectuează doar la inițiativa Curții Constituționale (CC), prin decizie, adoptată cu votul majorității judecătorilor ei. Tot în răspunsul oficial se menționează că demersul deputatului va fi expediat judecătorilor Curții Constituționale pentru ca aceștia să-l poată studia separat, scrie Ziarul de Gardă.

„Convocarea alegerilor anticipate e unica soluție pentru ca Parlamentul să reprezinte voința moldovenilor, comentează Podul.ro. Însă, continuă publicația,  binomul Dodon-Șor nu e interesat de bunăstarea cetățenilor și de scoaterea R. Moldova din criza politică (dublată de cea cauzată de pandemia Covid-19), ci sunt motivați doar de păstrarea pozițiilor deținute și, evident, de directivele venite de la Kremlin. Cum să accepte rusofilii alegeri anticipate dacă în urma unui astfel de scrutin riscă să își înjumătățească numărul de mandate parlamentare?  Mariana Durleșteanu reprezintă împingerea unui pion docil încă de pe vremea guvernării comuniștilor. Prin intermediul nominalizării ei la funcția de premier, mizând pe o mai veche decizie a Curții Constituționale, rusofilii intenționează să acapareze din nou, rapid și în totalitate, guvernul Republicii Moldova, evitând alegerile anticipate”, comentează Podul.ro.

Același portal publică DOCUMENTE care relevă că Igor Dodon a fost principalul negociator care a CEDAT segmentul basarabean al hidrocentralei de la Novodnestrovsk, dar și multe alte proprietăți ale R. Moldova aflate pe teritoriul Ucrainei. Cu ocazia formării comisiei parlamentare pentru evaluarea gestionării integrate a resurselor de apă din bazinul râului Nistru, deputatul Iurie Reniță spune că a intrat în posesia unor documente care descriu detaliat cine s-a aflat la originea cedării pe nimic a proprietăților noastre Ucrainei, inclusiv renunțarea la segmentul ce ne aparține de pe hidrocentrala de la Novodnestrovsk și a terenului adiacent de 6 hectare. El afirmă că Igor Dodon a jucat un rol esențial în cedarea segmentului basarabean de la hidrocentrala de la Novodnestrovsk, decisă de guvernarea comunistă girată de Voronin, Dodon ocupând atunci portofoliul Economiei și Comerțului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău