Peste un milion de cetățeni români au cerut rezidență în Marea Britanie

  • 13 August 2021 14:39
Peste un milion de cetățeni români au cerut rezidență în Marea Britanie

Peste un milion de cetățeni români au aplicat pentru statutul de rezident în Marea Britanie. Comunitatea românească este de aproape trei ori mai mare decât se estima înainte de Brexit și deține funcții în zone cheie ale industriei din regat.

Rezidența permanentă este acordată celor care la sfârșitul anului trecut locuiau în Marea Britanie de cel puțin cinci ani, iar pentru cei cu mai puțin de cinci ani de ședere este oferită rezidenția temporară. La nivelul întregului Regatul Unit românii reprezintă a doua comunitate de străini ca mărime, după polonezi. Iar în Anglia, potrivit ultimelor statistici disponibile, românii sunt chiar cea mai mare comunitate de străini. Datele furnizate de Ministerul de Interne nu oferă detalii despre locurile de muncă ale românilor din Marea Britanie, însă potrivit mai multor organizații profesionale, românii au rol esențial în mai multe sectoare ale economiei britanice. Se estimeze că șapte mii de români lucrează în centrul financiar din Londra, iar unul din patru constructori din capitala britanică este român. De asemenea, sunt câteva zeci de mii de români care lucrează în sistemul public de sănătate și de îngrijire a vârstnicilor. De la începutul acestui an, când Brexit a intrat pe depinde vigoare, se poate munci în Marea Britanie doar pe bază de viză, care trebuie obținută în baza unui punctaj cât aplicanții se află încă în țară. Românii care a obținut însă statut de rezident pot în continuare să trăiască, să muncească sau să studieze în Marea Britanie fără restricții și fără viză.

În total peste șase milioane de cetățeni ai Uniunii Europene au depus cereri pentru a rămâne în Marea Britanie după ieșirea acesteia din forul comunitar. Mai sunt în lucru încă o jumătate de milion de solicitări în acest sens.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău