Peste o mie de locuri cu finanțate bugetară au rămas neacoperite în universități
-
13 August 2017 14:15
Toate instituțiile au finalizat sesiunea de bază la sfârșitul acestei săpătmâni. În sesiunea de bază au încheiat admiterea Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae. Testemițanu” și Academia de Poliție „Ștefan cel Mare”.
În celelalte instituții au rămas neacoperite 5293 de locuri, inclusiv 1168 cu finanțare bugetară. Instituțiile de învățământ superior private, la Ciclul I, licență au realizat planul de admitere la nivelul de 42,4%. Candidații la studii, care din diferite motive nu au putut participa la concurs în sesiunea de bază, vor putea să depună cerere de participare în sesiunea suplimentară la locurile propuse pentru concurs.
16 instituții publice și 11 private propun pentru sesiunea suplimentară de admitere 6618 locuri, 5450 dintre care la contract, în total la 140 de specialități. Dreptul, finanțele și jurnalismul au fost cele mai solicitate specialități la admitere în universități și colegii, proces care s-a încheiat la 31 iulie. Potrivit datelor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, pentru un loc la drept au fost depuse câte 18 cereri, la finanțe – câte 15 cereri, iar la jurnalism și procese mediatice – 14 cereri pentru un loc, transmite IPN.
La specialitățile de contabilitate concursul a fost de 12 cereri pentru un loc, la tehnologii informaționale și comunicaționale și la arhitectură – câte 4 cereri/loc. Admiterea în învățământul superior 2017 -2018 se organizează în 18 instituții de învățământ de stat și 11 instituții private, la 165 de specialități la Ciclul I – studii superioare de licență și la 500 de programe la Ciclul II - studii superioare de master. În total pentru participare în concursul de admitere în universitățile din țară au fost depuse 13500 de cereri. Pentru 4931 de locuri bugetare pentru înmatriculare la studii superioare de licență în instituțiile publice s-au înregistrat 12 272 de cereri.