Peste nouă din 10 familii din Afganistan nu au destul de mâncare, atrage atenția ONU

  • 10 Septembrie 2021 17:51
Peste nouă din 10 familii din Afganistan nu au destul de mâncare, atrage atenția ONU

Peste nouă din 10 familii din Afganistan nu au destul de mâncare, a atenționat vineri ONU, cu câteva zile înaintea unei conferințe menite să încurajeze colectarea celor 606 de milioane de dolari de care Națiunile Unite au nevoie pentru această țară până la sfârșitul anului în curs, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Circa 93% din gospodăriile afgane nu au suficientă mâncare, a relevat o anchetă telefonică realizată de Programul Alimentar Mondial (PAM) între 21 august - la o săptămână după căderea Kabulului în mâinile talibanilor - și 5 septembrie în cele 34 de provincii din țară, a precizat Anthea Webb, directoare regională adjunctă a PAM pentru Asia-Pacific, prin videoconferință din Bangkok, în cadrul unui briefing la birourile ONU de la Geneva.

"Trei familii din patru reduc porțiile sau împrumută alimente și cumpără mâncare mai ieftină, renunțând la alimente mai nutritive ca lactatele, carnea sau legumele", a explicat ea.

Situația din Afganistan era deja critică din cauza pandemiei și a secetei, dar greutățile în ce privește accesul la lichidități, după instalarea talibanilor, au înrăutățit și mai mult situația și au determinat creșterea prețurilor la produsele de primă necesitate.

"Proporția gospodăriilor care au recurs la stratageme extreme pentru a compensa (lipsa hranei) s-a dublat", a subliniat Webb, dând ca exemplu situații când părinții renunță la mâncare pentru a-și putea hrăni copiii.

Insecuritatea alimentară era deja foarte răspândită în Afganistan dinainte de 15 august, 81% dintre gospodării afirmând că nu le ajunge mâncarea. Dar acum, de exemplu, familiile care înainte de căderea Kabulului își permiteau o dată pe săptămână alimente bogate în proteine, ca lactatele sau carnea, au ajuns să și le permită doar o dată la două săptămâni, a indicat responsabila PAM.

Numai PAM are nevoie de 200 de milioane de dolari până la sfârșitul lui 2021 pentru a ajuta 14 milioane de afgani, din populația totală de 38 de milioane.

Conferința ministerială care se va reuni luni la Geneva, în prezența secretarului general al ONU Antonio Guterres, urmează să reunească circa 40 de miniștri din țările membre - o mică parte dintre ei venind personal -, precum și responsabili ai principalelor agenții ale ONU active în Afganistan.

Cele 606 milioane solicitate de ONU cuprind 413 milioane de dolari încă necolectate de la apelul precedent de fonduri, restul de 193 de milioane fiind destinate noilor necesități ivite după revenirea la putere a talibanilor la Kabul, potrivit Biroului pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA). 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău