Peste jumătate dintre spitalale din Beirut sunt 'nefuncționale' (OMS)

  • 12 August 2020 19:06
Peste jumătate dintre spitalale din Beirut sunt 'nefuncționale' (OMS)

Peste jumătate din spitalele din Beirut, printre care și trei dintre cele mai importante, sunt "nefuncționale", a anunțat miercuri Richard Brennan, director regional pentru urgențe al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la opt zile după explozia care a devastat capitala libaneză, relatează AFP, preluat de Agerpres.

După o evaluare a stării celor 55 de clinici și centre de sănătate din Beirut, "știm că puțin peste 50% dintre aceste unități sunt nefuncționale", a declarat Brennan în cadrul unei conferințe de presă de la Cairo, adăugând că trei dintre principalele spitale sunt scoase din uz și că alte trei nu funcționează la capacitate deplină. "Asta vrea să însemne că am pierdut 500 de paturi", a precizat el.

Brennan a făcut apel la autorități și la partenerii lor "să restabilească capacitățile acestor unități cât mai curând posibil" pentru a răspunde nevoilor țării confruntate atât cu pandemia de COVID-19, cât și cu alte urgențe medicale.

Pe 4 august o explozie gigantică, provocată de un incendiu într-un depozit unde era depozitată o enormă cantitate de nitrat de amoniu, a distrus cartiere întregi în capitala Libanului. Deflagrația a provocat moartea a 171 de persoane și rănirea a peste 6.500, într-o țară oricum grav afectată de o criză economică.

Spitalele, deja saturate, au fost depășite de afluxul de răniți și mai multe au suferit pagube importante. Membri ai personalului medical au murit în timp ce lucrau sau și-au pierdut viața din cauza rănilor suferite.

Potrivit lui Iman Shankiti, reprezentanta OMS pentru Liban, unitățile de terapie intensivă și paturile disponibile sunt ocupate de răniții gravi. Explozia combinată cu pandemia vor avea un "impact asupra capacităților de spitalizare în Liban', în special a serviciilor de reanimare, a mai spus ea.

Marți a fost înregistrat un record zilnic de contaminare cu noul coronavirus: 309 cazuri confirmate și șapte decese. În total, bilanțul pandemiei este de 7.121 de cazuri, dintre care 87 de decese, potrivit ultimului bilanț oficial.

Pandemia de COVID-19 a fost ținută sub control inițial, dar numărul de cazuri a început să crească după redeschiderea aeroportului internațional din Beirut pe 1 iulie și ridicarea progresivă a măsurilor de izolare.

Guvernul a decretat o reintrare provizorie în izolare în două etape la sfârșitul lui iulie, dar a anulat această măsură după explozia din port.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău