Peste jumătate din marile lacuri ale lumii au început să sece, potrivit unui studiu

  • 19 Mai 2023 17:46
Peste jumătate din marile lacuri ale lumii au început să sece, potrivit unui studiu

Peste jumătate din marile lacuri și rezervoare ale lumii au pierdut din volumul de apă de la începutul anilor 1990, în mare parte din cauza încălzirii globale, sporind temerile în ceea ce privește apa disponibilă pentru agricultură, energie hidroelectrică și utilizare umană, potrivit unui studiu publicat joi, informează Reuters, potrivit Agerpres.

O echipă internațională de cercetători a ajuns la concluzia că o parte dintre cele mai semnificative surse de apă dulce ale omenirii - de la Marea Caspică între Europa și Asia la lacul Titicaca din America de Sud - au pierdut din volumul de apă la o rată cumulativă de circa 22 de gigatone anual timp de aproape trei decenii. Este un volum de 17 ori mai mare decât Lacul Mead, cel mai mare rezervor din Statele Unite.


Fangfang Yao, hidrolog de ape de suprafață în cadrul Universității din Virginia, care a condus studiul publicat în revista Science, a spus că declinul lacurilor naturale a fost provocat în proporție de 56% de încălzirea globală și de utilizarea umană, încălzirea ''reprezentând cea mai mare parte''.

Climatologii sunt de părere că regiunile aride ale lumii vor deveni mai uscate sub efectul schimbărilor climatice, iar zonele umede vor deveni mai umede, însă studiul a descoperit pierderi semnificative de apă chiar și în zonele umede. ''E un lucru care nu ar trebui ignorat'', a spus Yao.

Oamenii de știință au evaluat aproape 2.000 de mari lacuri pe baza unor măsurători din satelit combinate cu modele climatice și hidrologice.

Cercetătorii au descoperit că uzul uman nesustenabil, schimbări în precipitații și scurgerea apelor pluviale, sedimentarea și temperaturile în creștere au determinat scăderi în nivelul lacurilor la nivel global, iar 53% dintre lacuri au înregistrat un declin în perioada 1992-2020.

Cei aproape 2 miliarde de oameni care locuiesc în proximitatea unui lac în proces de secare sunt direct afectați, iar multe regiuni s-au confruntat cu penurii în ultimii ani.

Oamenii de știință și activiștii militează de multă vreme pentru prevenirea încălzirii globale cu mai mult de 1,5 grade Celsius pentru a evita consecințe catastrofale ale schimbărilor climatice. Omenirea se încălzește în prezent la o rată de circa 1,1 grade Celsius.

Potrivit studiului publicat joi, un consum nesustenabil pentru activități umane a dus la secarea unor lacuri, cum ar fi Marea Aral din Centrul Asiei și Marea Moartă din Orientul Mijlociu, în timp ce lacuri din Afganistan, Egipt și Mongolia au fost afectate de temperaturile în creștere care pot accentua pierderile de apă prin evaporarea în atmosferă.

Nivelul apei a crescut în cazul unui sfert din lacuri, deseori ca rezultat al construcției de baraje în zone izolate cum ar fi regiunea centrală a Podișului Tibetan.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
3,24
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:1,03 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău