Peste două sute de evenimente online vor fi organizate în cadrul Zilelor Diasporei-2020

  • 08 August 2020 12:40
Peste două sute de evenimente online vor fi organizate în cadrul Zilelor Diasporei-2020

Festivaluri, tururi virtuale locale, șezători, master-class-uri culinare, e-plăcinte, velo-tururi, ZOOM-oteci, vizionare de filme, jocuri intelectuale, ședințe ale business-ului local și băștinașilor – toate sunt organizate online, în luna august, în 33 de localități care desfășoară Zilele Diasporei, transmite MOLDPRES.

Genericul pentru Zilele Diasporei-2020 este „O săptămână acasă”, iar primăriile, în parteneriat cu Asociațiile de băștinași, vor organiza 220 de activități online pe parcursul lunii august. Aceasta este soluția pentru perioada de pandemie din acest an, când se marchează cinci ani de Zilele Diasporei la nivel local, desfășurate cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Elveției.

„În luna august ajutăm localitățile să atragă mii de băștinași acasă. În acest an, atmosfera Zilelor Diasporei este una deosebită, prin varietatea de activități și instrumente online folosite. Pe lângă apropiere și implicare, acest exercițiu ajută localitățile să se digitalizeze și să transforme pandemia într-o oportunitate de comunicare eficientă și constructivă cu diaspora. Vor fi lansate și desfășurate 18 campanii de colectare de fonduri pentru proiecte locale”, susține Zinaida Adam, managerul proiectului PNUD-Elveția „Migrație și dezvoltare locală”.

Fiecare localitate are o agendă de activități economice, sociale, culturale și de colectare de fonduri. Aceasta este promovată pe pagina de Facebook a Asociației de băștinași respective, fiind inclusă într-un Calendar național al Zilelor Diasporei la nivel local.

„În pofida temerilor că pandemia va zădărnici planurile în organizarea Zilelor Diasporei, am planificat activități online inedite: festival online cu master-class de împletit colaci, quiz pentru copii și tineri, tur virtual pentru discutarea situației economice locale, dar și lansarea unei campanii online de colectare de fonduri pentru procurarea unui tractor multifuncțional”, a explicat Tatiana Chipăruș, președintele Asociației de băștinași din satul Taraclia „Plai Natal - Taraclia”.

Pentru a răspunde la necesitățile imediate ale migranților, primăriile fac prezentări ale serviciilor prin care moldovenii pot soluționa online probleme cadastrale, juridice etc. pe platforme naționale.

Totodată, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) s-a alăturat Zilelor Diasporei cu campania „Direcții noi ACASĂ”. Astfel, timp de o lună, vor fi organizate peste 20 de evenimente regionale unde moldovenii din țară și de peste hotare vor afla despre locurile vacante existente, precum și serviciile oferite de ANOFM. „Zilele Diasporei sunt o adevărată șansă de a prezenta oportunitățile din țară migranților stabiliți peste hotare. Anume în luna august avem posibilitatea să ne adresăm unui public mai larg din diasporă, oameni care sunt reveniți acasă fizic sau virtual”, a estimat Raisa Dogaru, directorul ANOFM.

Zilele Diasporei la nivel local sunt organizate în Republica Moldova începând cu anul 2016 cu suportul PNUD și al Elveției și fac parte din  seria de evenimente desfășurate de Biroul Relații cu Diaspora la nivel național.

Sursa:MOLDPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău