Peste două milioane de cetățeni ai R.Moldova au călătorit în UE, în șase ani de regim liberalizat de vize, dar există riscul să pierdem acest beneficiu
-
28 Aprilie 2020 14:35
În cei șase ani de regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, peste 2,3 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova au călătorit în spațiul comunitar, iar numărul de traversări ale frontierei a crescut de aproape opt ori. Experții consideră liberalizarea regimului de vize drept unul din cele mai importante rezultate palpabile pentru cetățeni, însă, unii atrag atenția că există riscul ca Republica Moldova să piardă acest beneficiu.
Începând cu 28 aprilie 2014, cetățenii Republicii Moldova pot merge în vizite de până la trei luni în țările din Uniunea Europeană doar în baza pașaportului biometric.
Datorită acestor prevederi, tot mai mulți cetățeni moldoveni călătoresc în țările Blocului Comunitar.
Departamentul Poliției de Frontieră constată că începând cu anul 2014 numărul celor care beneficiază de regimul liberalizat de vize atestă o continuă creștere. Astfel, numărul de traversări ale frontierei spațiului european a crescut de la 300 de mii în 2014, la peste două milioane 300 de mii în 2019.
Liberalizarea regimului de vize a fost unul dintre cele mai importante rezultate palpabile pentru cetățeni, care a oferit importante oportunități în special pentru tineri, dar și pentru toți cei care călătoresc în spațiul comunitar, a asigurat mai multă mobilitate și este benefic chiar și în această perioadă, a comentat pentru Radio Chișinău directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), fost viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE), Iulian Groza.
„Asta a oferit posibilitatea unei mobilități mai mari și pentru cei care doreau să folosească și calea aerului, din moment ce și prețul biletelor avia a scăzut. Sigur că toate aceste aceste beneficii au venit și cu responsabilități pentru cetățeni și pentru autorități, care în mare parte au fost respectate. Probabil, regimul fără de vize este unul dintre principalele rezultate palpabile pe care fiecare cetățean al Republicii Moldova poate să-l valorifice.”
În același timp, analistul politic Veaceslav Berbeca avertizează în privința riscului ca Republica Moldova să piardă acest beneficiu din cauza derapajelor de la normele democratice, dar și a tendințelor de apropiere a Chișinăului de spațiul eurasiatic.
„Există anumite riscuri, dacă R. Moldova nu va continua calea dezvoltării democratice, dacă lucrurile se vor agrava, ar putea să apară astfel de probleme. Eu cred, însă că cetățenii Republicii Moldova sunt suficient de iubitori de libertate, democrație, astfel încât se vor opune unor astfel de tendințe și nu vom permite ca R. Moldova să fie ancorată într-un spațiu eurasiatic antidemocratic și vom tinde spre valorile europene.”
Republica Moldova a fost prima țară din cadrul Parteneriatului Estic care a obținut regim liberalizat de vize, iar la scurt timp a semnat și Acordul de asociere cu Uniunea Europeană.