Peste două mii de dosare din perioada RSSM vor fi transmise de la SIS către Arhiva Națională

  • 06 Mai 2023 15:30
Peste două mii de dosare din perioada RSSM vor fi transmise de la SIS către Arhiva Națională

Informațiile cu privire la încălcările flagrante ale drepturilor omului, admise în perioada sovietică pe teritoriul actual al Republicii Moldova, vor fi accesibile publicului larg și mediilor academice/științifice, în vederea reabilitării persoanelor care au avut de suferit, precum și consolidării eforturilor de elucidare a adevărului istoric, scrie Radio Chișinău.

Un Acord interinstituțional de colaborare a fost semnat vineri, 5 mai, de către directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața și directorul Agenției Naționale a Arhivelor, Igor Cașu.
Acordul prevede transmiterea etapizată a documentelor de arhivă care fac parte din Fondurile Serviciului, în special, cele cu referire la represiunile politice din perioada sovietică, precum și, în premieră, a dosarelor privind activitatea administrativă a instituției coercitive sovietice din cadrul RSS Moldovenești.

Astfel, Serviciul de Informații și Securitate, la etapa dată, va transmite Agenției Națională a Arhivelor peste 2000 de dosare stocate în Depozitul special de stat al instituției, informează SIS într-un comunicat.

Directorul SIS Alexandru Musteața a declarat că instituția va continua eforturile întru definitivarea procesului de selectare și de prelucrare a materialelor din arhiva deținută pentru a facilita transmiterea acestora către Agenția Națională a Arhivelor, astfel încât persoanele interesate de cunoașterea trecutului istoric al țării să poată avea acces la aceste dosare.

Sursa citată subliniază că Serviciul de Informații și Securitate condamnă cu fermitate atrocitățile comise de către regimul totalitar sovietic în perioada RSS Moldovenești.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău