Peste 90 de lucrări de pictură, grafică, tapiserie și sculptură semnate de artiști autohtoni au fost prezentate în cadrul unei expoziții-concurs de artă

  • 15 Ianuarie 18:00
Peste 90 de lucrări de pictură, grafică, tapiserie și sculptură semnate de artiști autohtoni au fost prezentate în cadrul unei expoziții-concurs de artă

Peste 90 de lucrări de pictură, grafică, tapiserie și sculptură semnate de artiști autohtoni au fost prezentate în cadrul unei expoziții-concurs de artă contemporană vernisată la Centrul Expozițional „Constantin Brîncuși” din Capitală. Evenimentul a fost organizat în contextul aniversării 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și a Zilei Naționale a Culturii

Lucrarea grafică „Magul călător în stele” semnată de către pictorul Alexandru Ermurache a fost desemnată câștigătoarea concursului. Artistul plastic spune că opera marelui poet Mihai Eminescu reprezintă pentru el o sursă de inspirație.

Pentru mine Eminescu este un imbold prin intermediul căruia fac și eu poezie, fac și muzică, dar fac și lucrări artistice. Am adus un omagiu printr-o serie de lucrări. Aceasta este una din mai multe lucrări „Magul călător în stele”. Mi-a captat atenția pe parcursul la mai mulți ani. Magul călător în stele este omul care se caută și în viața pământească și dincolo de viața pământească, a spus Alexandru Ermurache.

Cu premiul II la concurs s-a ales Ludmila Furdui cu o lucrare care abordează tema timpului.

Aici aveți în față o lucrare care, de fapt, este o compoziție textilă. Este făcută cu pâslă. În același timp este o sinteză și cu grafică. Îmi era și mie interesant cum s-ar primi. Este o lucrare conceptual filosofică. Este vorba despre timp. Și lucrarea se numește „Curg zilele prin marea sită”. Timpul care trece prin noi ca lumina în șuvoi. Un timp foarte flexibil care este o dimensiune aparte care noi nu știm să o definitivăm până acum această noțiune, dar și să-l prețuim”, a precizat Ludmila Furdui.   

Organizarea aceste expoziții-concurs a devenit, deja, o tradiție care vine să susțină și să aprecieze munca artiștilor din Republica Moldova, susține președintele Uniunii artiștilor Plastici, Dumitru Bolboceanu. El spune că lucrărilor care participă în fiecare an este în creștere.

”Observăm, totuși, o creștere fiindcă este o creștere și a fiecărui artist individual. Ei muncesc, ei creează și bineînțeles că de fiecare dată când se anunță un concurs artistul vine cu cea mai bună lucrare a sa. Foarte multe lucrări au o tangență cu opera lui Eminescu în viziunea artistului. Și o lucrare abstractă unde noi nu vom vedea nicio imagine concretă, totuși, eu zic că el este aproape de Eminescu”, a menționat Dumitru Bolboceanu.

Expoziția va fi deschisă până pe 2 februarie.           

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ştiri * Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
1,96 °C
cer fragmentat
Umiditate:69 %
Vint:2,1 m/s
Sun
9 °C
Mon
8 °C
Tue
10 °C
Wed
12 °C
Thu
14 °C

Curs oficial BNM 04 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.1217 -0.0000
USD 18.4281 -0.0000
RON 4.1664 -0.0000
UAH 0.6689 -0.0000
RUB 0.2348 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău