Peste 800 de persoane refugiate din Ucraina și-au găsit un loc de muncă în Rep. Moldova. Mai mult de 600 sunt femei

  • 03 Octombrie 2022 13:09
Peste 800 de persoane refugiate din Ucraina și-au găsit un loc de muncă în Rep. Moldova. Mai mult de 600 sunt femei

De la începutul războiului în Ucraina, peste 800 de persoane refugiate și-au găsit un loc de muncă în Rep. Moldova, informează Agenția  Națională a Ocupării Forței de Muncă, precizând că  mai mult de 600 dintre acestea sunt femei.  La intrarea în Rep. Moldova, cetățenilor ucraineni li se atribuie un cod personal, care îi ajută să se integreze legal în viața cotidiană din Rep. Moldova.

Potrivit datelor Agenției Naționale a Ocupării Forței de Muncă, de la începutul războiului în Ucraina, zeci de ucraineni și-au găsit un loc de muncă în Chișinău, Bălți, Ungheni, Cahul, Anenii Noi și în alte localități ale Rep. Moldova.

Pentru angajare e nevoie de codul numeric personal pe care cetățenii ucraineni îl primesc când traversează frontiera Rep. Moldova, după cum a explicat pentru Radio Chișinău, Oxana Dulghieri, specialist principal de la Centrul Apel și Comunicare din cadrul Agenției.

„Refugiații din Ucraina trebuie să prezinte angajatorului actul său de identitate pe care îl au și IDNP, acest cod numeric IDNP pe care ei îl au și este valabil pe teritoriul Rep. Moldova, și pe care îl avem fiecare dintre noi, practic i se atribuie persoanei odată ce traversează punctul de frontieră. În cazul în care nu are acest cod, persoanele se apropie de Centrele Multifuncționale din cadrul Agenției Serviciilor Publice, solicită acest cod, sau pe dopomoga.gov.md completează câmpurile obligatorii și e în format online.”, a spus Oxana Dulghieri.

Tatiana este  din Odessa. Când s-a început războiul în Ucraina s-a refugiat în Rep. Moldova împreună cu familia, primind găzduire la un centru comunitar din Anenii Noi. Fiind ghidată de administratorul centrului de plasament, Tatiana s-a adresat la Direcția pentru ocuparea forței de muncă din Anenii Noi. La început a lucrat ca dădacă într-o grădiniță, mai apoi s-a angajat la Biblioteca Publică din Anenii Noi. Deși în Odesa deține o agenție de recrutare de personal marin, Tatiana a spus că este recunoscătoare pentru experiență, gândindu-se la cei care au rămas în Ucraina:

„Viitorul meu depinde de situația actuală din lume. Desigur că în planurile mele se include întoarcerea acasă. Mie îmi place foarte mult în Moldova. Aici sunt oameni minunați, am avut parte de o primire călduroasă. Primul loc de muncă în Moldova a fost în calitate de dădacă. E complicat dar deja am o carieră, iar acum lucrez ca bibliotecară. Nu pot să spun că salariul meu este mai mic decât la alții. Aici toți primesc la fel.”, a precizat Tatiana.

Potrivit datelor Agenției Naționale a Ocupării Forței de Muncă, peste 150 de angajatori și-au arătat disponibilitatea de a încadra în muncă cetățeni ucraineni, declarând în acest sens peste două mii de locuri de muncă vacante.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău