Peste 600 de surse necunoscute de radiație au fost identificate pe teritoriul R.Moldova în 2018

  • 29 Martie 2019 19:26
Peste 600 de surse necunoscute de radiație au fost identificate pe teritoriul R.Moldova în 2018

Peste 600 de surse necunoscute de radiație au fost identificate pe teritoriul Republicii Moldova pe parcursul anului trecut. Acestea au fost stocate sau distruse în condiții de siguranță de către echipele de intervenție ale Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice, a declarat Ion Apostol, directorul instituției, într-o conferință de presă.

Totodată, autoritățile dezmint faptul că nivelul radiologic din R.Moldova ar fi fost afectat în urma accidentului de la uzina metalurgică din Râbnița care a avut loc în februarie a.c. Autoritățile au realizat astăzi un exercițiu practic de măsurare a Fondului radioecologic pe teritoriul municipiului Chișinău la care au participat și jurnaliștii. 

Presa a avut ocazia să monitorize procesul măsurărilor care sunt realizate zilnic de către colaboratorii serviciului Hidrometeo, în scopul depistării nivelului de poluare atmosferică, inslusiv radiologică. Precum a afirmat directorul adjunct al Serviciului hidrometeorologic de stat, Violeta Balan, probele sunt prelevate zilnic de la mai multe stații de pe teritoriul Republicii Moldova.

Echipamentul de măsurare este instalat la cinci stații – Chișinău, Briceni, Bălți, Ștefan Vodă și Cahul. Informația privind măsurările fondulului Gama este transmisă la severele serviciului meteorologic și poate fi vizualizată pe pagina web a Serviciului. La fel, și Agenția Națională pentru Reglementări Nucleare monitorizează această informație pentru a întreprinde măsuri în caz de depășire a limitei de avertizare de 0,25 microsievert/oră, a menționat Violeta Balan. 

La eveniment a participat și echipa mobilă a Agenției Naționale pentru Reglementarea Activităților Nucleare. Directorul Agenției, Ion Apostol, a afirmat că în caz de accident, echipa mobilă de experți se deplasează la locul respectiv și prelevă probe, face spectrometria de câmp și o serie de investigații.

La începutul lunii martie, în spațiul on-line au apărut informații despre un accident la Uzina Metalurgică din Râbnița, care ar fi dus la oprirea cuptorului principal și la o emisie de radiație în atmosferă. Potrivit unui comunicat al Biroului politici de reintegrare din cadrul Guvernului de la Chișinău, incidentul a avut loc în februarie și a oprit cuptorul uzinei metalurgice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău