Peste 600 de persoane alolingve și-au primit diplomele de limbă română

  • 29 August 2013 11:47
Peste 600 de persoane alolingve și-au primit diplomele de limbă română

Peste 600 de persoane alolingve din Republica Moldova au studiat limba română în ultimii 2 ani cu sprijinul Asociației Naționale a Trainerilor Europeni. Cursurile au fost finanțate de Înaltul comisariat pentru minorități naționale al OSCE. Beneficiarii cu

Peste 600 de persoane alolingve din Republica Moldova au studiat limba română în ultimii 2 ani cu sprijinul Asociației Naționale a Trainerilor Europeni. Cursurile au fost finanțate de Înaltul comisariat pentru minorități naționale al OSCE. Beneficiarii cursurilor, majoritatea vorbitori de limbă rusă, și-au primit joi, 15 decembrie, diplomele de absolvire. În cadrul festivității, reprezentanții Ministerului Educației au anunțat  că intenționează să deschidă cinci centre regionale de predare a limbii române pentru alolingvi.

Absolvenții cursurilor de limba română cu care am discutat spun că au nevoie de aceste cunoștințe pentru a se descurca mai bine la serviciu și pentru a se înțelege mai ușor cu vorbitorii de română. Cu toate acestea, unii dintre ei ezită să spună că au studiat limba română, utilizând termenul de ”moldovenească” sau ”de stat”.

Eugenia Mandarji, una dintre profesoarele care predă limba română pentru locuitorii din Taraclia, unde se vorbește preponderent rusa și bulgara, spune că este dificil pentru elevii ei să însușească româna, mai ales că, în afara cursurilor, nu o mai vorbesc.

Prezentă la eveniment, ministrul adjunct al educație, Tatiana Potâng, a recunoscut că sprijinul instituției pe care o reprezintă a fost unul mai mult simbolic, ministerul doar coordonând programul de studii. Vice-ministrul educației a adăugat că în prezent se încearcă o nouă abordare a predării limbii române elevilor alolingvi, după ce ultima sesiune de Bacalaureat a demonstrat un nivel slab de pregătire la acest capitol.

Potrivit directorului Asociației Naționale a Trainerilor Europeni, Lucia Cucu, timp de 4 ani de când implementeză acest proiect, Guvernul  a alocat o singură dată 90 de mii de lei pentru multiplicarea manualelor de predare a limbii române minorităților naționale. Cursurile au fost finanțate în totalitate de Înaltul comisariat pentru minorități naționale al OSCE.

Audio: Relatează Natalia Zaharescu

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
1,63
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:4,63 m/s
Fri
5
Sat
5
Sun
4
Mon
3
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău