Peste 600 de mii de cereri au fost depuse pe platforma compensatii.gov.md. Persoanele care vor să beneficieze de ajutoare la plata facturilor mai au la dispoziție patru zile să se înregistreze în sistem

  • 21 Noiembrie 2023 13:42
Peste 600 de mii de cereri au fost depuse pe platforma compensatii.gov.md. Persoanele care vor să beneficieze de ajutoare la plata facturilor mai au la dispoziție patru zile să se înregistreze în sistem

Persoanele care vor să beneficieze de ajutoare la plata facturilor la energie în noul sezon de încălzire mai au la dispoziție patru zile să se înregistreze în sistem pentru a putea primi compensații pentru luna noiembrie. Peste 600 de mii de cereri au fost depuse până în prezent pe platforma compensatii.gov.md. Între timp, solicitările depuse sunt verificate minuțios, astfel că unii cetățeni primesc mesaje, fiind anunțați că au introdus informații greșite în cerere. În comparație cu anul trecut, acum există un control mult mai riguros, astfel că trucarea datelor este mai puțin prezentă, după cum au comunicat pentru Radio Chișinău, responsabili din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

În sezonul rece 2023-2024, compensațiile vor fi acordate prin costuri reduse în facturile la căldură, gaze și electricitate, precum și sub formă de plată lunară în valoare de 800 de lei.

Cea mai recentă problemă semnalată de cetățeni a fost legată de validarea eșuată a cererilor. Consultantul superior la Direcția politici de reducere a sărăciei și vulnerabilității energetice din cadrul Ministerului Muncii, Cătălin Căldari, a explicat pentru Radio Chișinău că notificarea privind invalidarea cererii de fapt este o informare pentru cetățenii eligibili la plata monetară de 800 de lei. Aproximativ 44.000 de cereri au fost semnalate cu „validare eșuată”, iar peste jumătate dintre acestea au fost deja validate de către registratori.

Cea mai vocală problemă identificată în zilele precedente a fost privind validarea eșuată a cererilor, care au fost percepute greșit de mulți cetățeni. Deci, în comparație cu anul precedent, cetățenii respectivi au fost notificați că cererea lor trebuie să fie validată de către asistentul social sau bibliotecar, pentru ca ei să beneficieze de acești 800 de lei. În cele 44 de mii de cazuri au fost validate automat cererile completate, însă, pentru cazurile mai complexe deja este necesar ca solicitanții să apeleze la serviciile asistenților sociali”, a punctat Cătălin Căldari.

În ceea ce privește trișarea intenționată în completarea formularului, Consultantul Cătălin Căldari a subliniat că orice încercare de indicare a unui venit fals va fi detectată și corectată automat, asigurând un control riguros pentru eliminarea oricărei trucări a datelor:

„Sistemul nostru informațional vulnerabilitate energetică este deja racordat cu alte sisteme informaționale pe care le susține statul, precum cel de la Serviciul Fiscal de Stat, și în cazul când un cetățean dorește să indice un venit care nu-i aparține de fapt, atunci el va fi verificat. În comparație cu anul precedent trișarea este mai puțin prezentă este un control riguros pentru a exclude trucarea datelor și pentru ca într-adevăr cele mai vulnerabile categorii de populație să beneficieze de compensații”, a spus Cătălin Căldari.

Mărimea compensației va varia pentru fiecare gospodărie și va fi stabilită în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică atribuită. Consumatorii casnici vor fi grupați în 7 categorii: primară, extremă, foarte ridicată, ridicată, medie, scăzută și fără vulnerabilitate.

Înregistrările pentru compensații se mai pot face până pe 25 noiembrie. Cei care nu vor reuși să depună cererile până atunci, vor putea solicita compensații și mai târziu, însă acestea vor fi acordate începând cu luna următoare.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:6,17 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău