Peste 57,4 milioane de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice au fost generate la nivel global, în 2021 (analiză)

  • 17 Aprilie 2022 15:08
Peste 57,4 milioane de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice au fost generate la nivel global, în 2021 (analiză)

Consumatorii obișnuiesc să înlocuiască computerele sau telefoanele mobile deținute cu altele noi, în medie, o dată la doi ani, context în care, în 2021, peste 57,4 milioane de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) au fost generate la nivel mondial, arată o analiză a Asociației Respo DEEE, transmite Agerpres.

"Trăim în era digitalizării când majoritatea dintre noi apelează la PC-uri pentru a comunica cu ceilalți și pentru a îndeplini sarcinile de serviciu de zi cu zi. Mulți dintre noi dețin atât calculatoare cât și laptopuri, acasă și la birou. Apar procesoare mai puternice, aplicații și softuri de operare care necesită o putere superioară, astfel că cei mai mulți dintre noi vor să țină pasul cu tehnologia și își cumpără produse IT&C noi, în medie, la doi ani de zile. Cererea pentru producția de noi echipamente crește în pas cu tehnologia, însă nu toți consumatorii știu ce se ascunde în spatele acestei producții în masă. Pentru a produce un simplu computer cu monitor se utilizează peste 1,5 tone de apă, peste 20 de kilograme de substanțe chimice și apoape un sfert de tonă de combustibili fosili. Da, pentru un singur calculator! Și să ținem cont că anual se produc peste 300 de milioane de computere noi în întreaga lume! În plus, pentru fiecare calculator sunt necesare componente rare ce implică exploatare minieră, care, la rândul ei, poluează masiv mediul înconjurător", a explicat Cristian Pocol, președintele Asociației.

Conform datelor centralizate de Global Waste Monitor, în 2021, omenirea a generat o cantitate-record de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE), de peste 57,4 milioane de tone.

"Odată ce nu le mai folosim, deșeurile nu trebuie aruncate la gunoiul menajer sau în mediul înconjurător, ci oferite spre centre de reciclare specializate în DEEE-uri. Doar acolo ele sunt dezasamblate corect și sunt sortate componentele ce pot fi reutilizate la fabricarea de noi astfel de produse, susținând astfel economia circulară. În caz contrar, calculatoarele și laptopurile ieșite din uz ajung să fie arse și să polueze aerul și solul cu substanțe chimice periculoase. Trebuie să conștientizăm că anual peste 57 de milioane de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) sunt generate în fiecare an, iar doar 17% dintre acestea ajung în centrele de reciclare", a menționat Pocol.

Analiza Respo DEEE relevă faptul că, anual, se produc peste 300 de milioane de calculatoare și laptopuri, respectiv un miliard de telefoane mobile, iar consumatorii obișnuiesc să înlocuiască modelele deținute cu altele noi, în medie, o dată la doi ani. "Din păcate, produsele vechi nu sunt oferite altor consumatori pentru a fi utilizate în continuare și ajung, de multe ori, abandonate în mediul înconjurător ori aruncate la gunoiul menajer, în loc să fie colectate și oferite spre reciclare (...) dacă am fi mai cumpătați în a cumpăra atât de des noi produse IT&C și dacă le-am oferi spre utilizare ori reciclare pe cele ieșite din uz, am contribui într-un mod semnificativ la diminuarea poluării mediului înconjurător. Asta, deoarece fabricarea de noi astfel de produse necesită milioane de tone de apă, tone de substanțe chimice sau combustibili fosili, precum și noi resurse de componente rare ce sunt din ce în ce mai greu de găsit și exploatat", susțin reprezentanții asociației de profil.

În ceea ce privește materialele folosite în fabricarea computerelor și echipamentelor electronice, acestea sunt mai multe tipuri de plastic, metal, sticlă și metale prețioase. Astfel, de exemplu, placa de bază este fabricată, în mare măsură, din metale prețioase precum cuprul, argintul și aurul. De asemenea, cablurile care conectează diferitele componente ale laptopului sau computerului sunt fabricate din materiale conductoare (cupru), un material ușor reciclabil, dar o resursă finită, "ceea ce înseamnă că este esențial să îl reciclăm cât mai mult posibil".

Totodată, până la 7% din aurul lumii este conținut, în prezent, în deșeurile electronice, cu o sută de ori mai mult aur într-o tonă de deșeuri electronice decât într-o tonă de minereu de aur. Cu doar 17,4% din deșeurile electronice reciclate în 2021, multe metale prețioase, cum ar fi aurul, argintul, cuprul și platina, au fost aruncate sau arse în loc să fie colectate și refolosite.

Statisticile Asociației Respo DEEE arată că mai mult de 50% din amprenta totală de carbon a computerului/laptopului este generată în procesul de fabricație.

Pe de altă parte, reciclarea unui milion de laptopuri poate economisi suficientă energie pentru a alimenta 3.500 de case/an și se pot crea 296 de locuri de muncă în plus/an pentru fiecare 10.000 de tone de deșeuri de computere procesate.

Asociația Respo DEEE precizează că, în România, cei care vor să se recicleze computerele și laptopurile ieșite din uz, le pot preda gratuit spre centrele de reciclare echipamente electrice și electronice.

Persoanele interesate pot suna la numărul verde 0800 800 219 sau online pe www.respo.ro și vor fi ghidate spre cel mai apropiat centru de reciclare a DEEE sau un colector va sosi la adresa menționată pentru a ridica gratuit produsele ce urmează a fi predate spre centrele de reciclare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
1,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău