Peste 4700 de moldoveni mor anual din cauza fumatului
-
30 Mai 2019 14:33
Consumul de tutun și expunerea la fumul de tutun cauzează anual în Republica Moldova circa 4700 de decese, 60% dintre acestea fiind decese a persoanelor cu vârstă aptă de muncă. Statisticile au fost prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în contextul „Zilei Mondiale fără Tutun”, marcată anual la 31 mai, comunică MOLDPRES.
Potrivit sursei citate, la nivel global, tutunul este responsabil de circa opt milioane de decese anual, inclusiv un milion de decese cauzate de expunerea la fumul de tutun. Bolile cauzate de consumul de tutun sunt: bolile cardiace, cancerul, bolile cerebrale, diabetul zaharat, bolile pulmonare distructive cronice, ateroscleroza.
Medicii anunță că tutunul este periculos sub orice formă de consum și toate produsele din tutun afectează grav sănătatea plămânilor. Fumatul dublează riscul dezvoltării tuberculozei și crește numărul deceselor din cauza insuficienței respiratorii. Copiii expuși la fumul de tutun sunt mai predispuși să dezvolte astm bronșic și să sufere mai frecvent de accese severe de astm.
Specialiștii spun că în cadrul staționarului IMSP Dispensarul Republican de Narcologie, pe parcursul anului 2018, peste 460 de persoane au primit consiliere profesională pentru a se lăsa de fumat, iar 305 persoane au primit tratament medicamentos a dependenței de tutun. Peste 3000 de fumători au beneficiat de asistență de consiliere privind renunțarea la fumat prestată de medicii narcologi din instituțiile medico-sanitare teritoriale. Și medicii de familie au acordat asistență de consiliere primară privind renunțarea la fumat la peste 156 mii de fumători.
În perioada 28-31 mai, toate instituțiile medico-sanitare republicane, municipale și raionale vor organiza și desfășura ședințe informative, consilierea pacienților, discuții publice în instituțiile școlare, mese rotunde, seminare de instruire, ateliere de lucru, apariții în emisiuni radio și TV pentru a informa și comunica despre riscurile fumatului pentru sănătatea plămânilor și importanța renunțării la fumat.
Sursa:Moldpres