Peste 40 de mii de tineri sunt așteptați la urne pentru prima dată la scrutinul din 20 octombrie. Ce așteptări au aceștia de la alegerile care urmează

  • 10 Octombrie 14:32
Peste 40 de mii de tineri sunt așteptați la urne pentru prima dată la scrutinul din 20 octombrie. Ce așteptări au aceștia de la alegerile care urmează

Peste 40 de mii de tineri sunt așteptați la urne pe 20 octombrie pentru a-și exercita pentru prima dată dreptul la vot în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional. Tinerii și reprezentații organizațiilor de tineret subliniază importanța contribuției noii generații de votanți la determinarea viitorului Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.

Președintele Erasmus Student Network Chișinău, Mădălina Mihaela Antoci, a lansat un apel de participare a tinerilor la vot, pentru că aceștia „reprezintă viitorul țării”.

„Dragi tineri, mesajul pe care îl am este să vă gândiți foarte bine la pasul pe care îl faceți și să știți că acest pas pentru noi contează foarte mult, pentru că tinerii sunt viitorul, și noi suntem cei care ne construim viitorul aici, acasă, în Moldova”, a spus Mădălina Mihaela Antoci.

„Sectorul asociației de tineret s-a mobilizat cu această ocazie, din cauză că aceste alegeri sunt specifice”, susține președintele Consiliului Național al Tineretului din Moldova, Cristian Vizir.

„A avut loc o campanie de informare, atât în mediul offline, cât și online. Noi am discutat și am arătat chestii foarte simple pentru tineri. Se explică și se arată viitorul buletin de vot. Se discută cum are loc și cum este organizată secția de votare. Se spune cu ce acte este nevoie să mergi la acel proces, pentru ca să poți să votezi”.

În acest context, mai mulți elevi de la Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi” urmează să voteze pentru prima dată la alegerile din 20 octombrie și au reafirmat importanța acestui exercițiu electoral:

„Din păcate, la moment este o rată foarte scăzută de participare la procesul electoral din partea tinerilor. Tinerii sunt viitorul acestei țări și ei trebuie să-și decidă singuri soarta.”

„Alegerile prezidențiale sunt un exercițiu foarte important, pentru că e una din puținele șanse în care oamenii pot să decidă ceea ce se întâmplă pe viitor.”

„Cred cu tărie că ar trebui toată lumea să participe în cadrul alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional. Este ceva de importanță majoră ca cu toții să ne aducem aportul în deciderea viitorul lider și referitor la referendumul constituțional, cred că, de asemenea, trebuie cu toții să ne exprimăm opinia.”

Și studenta la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” Nicoleta Scripliuc, va participa pentru prima dată la scrutinul din 20 octombrie.

„Consider că este de o importanță mare, luând în considerare că de tineri depinde viitorul, dacă să ne unim cu Europa sau să continuăm să fim în starea în care suntem acum.”, a spus Nicoleta Scripliuc.

Potrivit informațiilor oficiale, peste 42 de mii de tineri din Rep. Moldova vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:1,03 m/s
Fri
20
Sat
14
Sun
12
Mon
13
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău