Peste 4,6 milioane de refugiați ucraineni și-au părăsit țara din cauza războiului (UNHCR)

  • 12 Aprilie 2022 15:48
Peste 4,6 milioane de refugiați ucraineni și-au părăsit țara din cauza războiului (UNHCR)

Peste 4,6 milioane de refugiați ucraineni și-au părăsit țara după invazia comandată de președintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie, a anunțat Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) într-un raport publicat marți, informează AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit UNHCR, numărul refugiaților ucraineni a ajuns marți la 4.615.830, fiind cu 68.095 mai mare decât cel precizat în raportul de luni.

Noii refugiați ucraineni "se află într-o stare mai vulnerabilă, dispun de mai puține mijloace financiare și sunt, de asemenea, mai puțin pregătiți în ceea ce privește locurile în care vor să meargă" în raport cu ucrainenii care și-au părăsit deja țara în primele săptămâni ale războiului, a declarat un purtător de cuvânt al UNHCR, Matt Saltmarsh, într-o conferință de presă organizată de ONU la Geneva.

Europa nu s-a mai confruntat cu un astfel de flux de refugiați din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Aproximativ 90% dintre persoanele care au părăsit Ucraina sunt femei și copii, în contextul în care autoritățile ucrainene nu permit ieșirea din țară a bărbaților cu vârste care le permit să lupte pe front.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), aproximativ 210.000 de cetățeni non-ucraineni au părăsit la rândul lor Ucraina, întâmpinând uneori dificultăți în a ajunge în țările lor de origine.

Totodată, ONU a estimat la 7,1 milioane numărul persoanelor strămutate în interiorul Ucrainei, potrivit unui raport publicat de OIM pe 5 aprilie.

În total, aproape 12 milioane de persoane - reprezentând mai mult de un sfert din populația Ucrainei - și-au părăsit locuințele, fie traversând frontiera pentru a ajunge în țările limitrofe, fie găsindu-și refugiu în alte regiuni din Ucraina.

Înaintea conflictului militar, Ucraina era populată cu peste 37 de milioane de persoane în teritoriile controlate de Kiev - care nu includ Peninsula Crimeea, anexată în 2014 de Rusia, nici zonele din estul țării, aflate sub controlul separatiștilor pro-ruși începând din același an.

Polonia

Polonia este țara care a primit, de departe, cel mai mare număr de refugiați ucraineni.

Din 24 februarie, 2.645.877 de refugiați ucraineni au intrat în Polonia până pe 11 aprilie, potrivit UNHCR. Vameșii polonezi au numărat 2.681.000 de refugiați.

Mulți dintre ei au mers apoi în alte țări europene.

Înaintea războiului, în Polonia trăiau 1,5 milioane de muncitori ucraineni.

România

Potrivit UNHCR, 701.741 de ucraineni s-au refugiat în România până la data de 11 aprilie, cei mai mulți dintre ei venind prin Republica Moldova înainte de a-și continua călătoria spre alte țări europene.

Republica Moldova

Conform UNHCR, 413.374 de ucraineni au intrat în Republica Moldova, un stat cu 2,6 milioane de locuitori și considerat unul dintre cele mai sărace din Europa, care este în același timp cel mai apropiat de portul ucrainean Odesa.

Comisia Europeană îi încurajează pe refugiații ucraineni să își continue călătoria pentru a se instala într-o țară din Uniunea Europeană care poate să suporte mai ușor povara financiară asociată acestei migrații.

Ungaria

Ungaria a primit 428.954 de refugiați ucraineni până pe 11 aprilie, potrivit UNHCR.

Slovacia

Un total de 320.246 de persoane au venit din Ucraina de la începutul războiului, conform cifrelor anunțate de UNHCR pe 11 aprilie.

Rusia

Numărul ucrainenilor care s-au refugiat în Rusia era de 433.083 în data de 9 aprilie.

De asemenea, UNHCR notează că, între 21 și 23 februarie, 113.000 de persoane au plecat din teritoriile separatiste pro-ruse Donețk și Lugansk (din estul Ucrainei) și s-au refugiat în Rusia.

Belarus

Până pe 11 aprilie, Belarus a primit 21.292 de refugiați ucraineni.

Metodologie

UNHCR precizează că pentru țările frontaliere Ucrainei care fac parte din spațiul Schengen (Ungaria, Polonia, Slovacia), statisticile prezentate se referă la persoanele care au trecut granița și au intrat în țările menționate. Reprezentanții UNHCR estimează că "un număr mare de persoane și-au continuat călătoria spre alte țări".

De asemenea, această agenție din cadrul ONU a precizat că nu le-a luat în calcul pe persoanele originare din țările limitrofe Ucrainei care au părăsit Ucraina pentru a se întoarce în țările lor de origine.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău