Peste 300 de femei și fete din R.Moldova vor fi susținute de Guvernul Japoniei, pentru a depăși provocările din pandemie

  • 04 Iunie 2020 15:27
Peste 300 de femei și fete din R.Moldova vor fi susținute de Guvernul Japoniei, pentru a depăși provocările din pandemie

Guvernul Japoniei va oferi 268,7 mii de dolari Entității Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) din Republica Moldova pentru a proteja și susține femeile și fetele, dar și pentru a depăși provocările cu care acestea se confruntă în timpul pandemiei de COVID-19, transmite IPN.

Organizația precizează într-un comunicat de presă că cele mai vulnerabile femei în contextul COVID-19 sunt femeile migrante care s-au întors acasă, femeile vârstnice, cele însărcinate și mamele care alăptează, nu în ultimul rând femeile care își întrețin singure familiile, cele cu dizabilități, femeile care trăiesc cu HIV sau au supraviețuit violenței în bază de gen și sunt plasate în adăposturi cu acces limitat la servicii esențiale, inclusiv asistență medicală.

Conform statisticilor oficiale, în Republica Moldova una din cinci femei ajunge să fie angajată în sectorul informal, iar o pondere și mai mare de femei sunt angajate în sectorul serviciilor (57,8%). Femeile domină sectoarele care sunt grav afectate de carantină și de măsurile de distanțare socială, precum comerțul (54,9%), sectorul ospitalității (71,4%) și sectorul educației (81,9%). În afară de aceasta, multe femei sunt principalele îngrijitoare ale copiilor și ale altor membri de familie și deseori sunt dependente financiar de bărbații din familie. Femeile au mai puține posibilități de a studia și de a participa pe piața forței de muncă.

„Peste 300 de femei și fete și familiile lor vor beneficia de inițiativele noastre de abilitare grație contribuției generoase oferite de Guvernul Japoniei. Necesitățile imediate ale femeilor care au supraviețuit violenței vor fi abordate prin intermediul acestui proiect. Ne vom consolida eforturile de advocacy prin integrarea necesităților pe termen mediu și lung ale femeilor, inclusiv în domeniile abilitării economice, reprezentarea în procesele de luare a deciziilor cu privire la restabilirea după COVID-19 și utilizarea resurselor la nivel național și sub-național”, a declarat Peterson Magoola, reprezentant interimar UN Women Moldova, citată în comunicatul de presă al organizației.

Proiectul va dura un an. Va fi asigurată implicarea femeilor activiste în procesul de luare a deciziilor în contextul COVID-19. În același timp, vor fi oferite instruiri online și programe de mentorat pentru oferirea cunoștințelor de afaceri și educația financiară a femeilor și fetelor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău