Peste 300 de clase sunt în carantină. Ministerul Educației a anunțat câți elevi și câte cadre didactice sunt infectate cu COVID-19

  • 13 Octombrie 2020 12:05
Peste 300 de clase sunt în carantină. Ministerul Educației a anunțat câți elevi și câte cadre didactice sunt infectate cu COVID-19

19 școli din Rep. Moldova și peste 300 de clase din alte instituții de învățământ se află în prezent în carantină, potrivit datelor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării care mai informează că 284 de elevi și 373 de profesori sunt confirmați pozitiv cu noul coronavirus. Școală nu este, însă, sursa de bază a răspândirii infecției, a declarat în cadrul unui briefing, ministrul Educației, Igor Șarov, care a făcut un apel către elevi și profesori să respecte recomandările privind prevenirea răspândirii virusului în instituțiile de învățământ.

Conform datelor prezentate de Ministerul Educației, în autoizolare în prezent sunt 7186 de elevi și 373 de cadre didactice.

Totodată, șase grădinițe și 18 grupe din alte instituții de educație timpurie sunt închise în carantină. Patru copii și 64 de cadre didactice sunt infectate cu noul coronavirus.

Ministrul Educației, Igor Șarov, a menționat că evoluția situației epidemiologice în școli denotă că instituțiile de învățământ nu sunt surse de bază de infectare cu COVID-19.

Școala nu este sursa de bază a răspândirii infecției a virusului. Obligația este să ținem școlile deschise cât timp acest lucru este rezonabil. Datele de pe teren ne arată că elevii și copiii sunt în siguranță în școli și grădinițe. Măsuri restrictive trebuie luate acolo unde nu există altă soluție și trebuie foarte bine analizate. Sigur, acolo unde, din nefericire, apar cazuri de boală în școală și nu există alternativă, acestea vor apela la modelul 6, învățarea online, a spus Igor Șarov.

Ministrul Educației a adăugat că, în comparație cu începutul lunii septembrie, numărul instituțiilor de învățământ care au ales să desfășoare lecțiile cu prezență fizică a crescut cu 164, până la 964. Totodată, a scăzut cu 121 numărul școlilor care învață după modelul hibrid, constituind, în prezent, 193 de instituții de învățământ.  În ceea ce privește gădinițele, din 1398 de instituții funcționează 1096.

Ministrul Educației a făcut apel către elevi, cadre didactice, dar și părinți să respecte regulile de prevenire a răspândirii infecției pentru a evita închiderea instituțiilor de învățământ.

Este important să menținem comportamente responsabile. Principalele riscuri pe care le avem cu toții sunt: transmiterea COVID-19 în rândul elevilor și în speță cadrelor didactice, stigmatizarea, condamnarea, blamarea și discriminarea elevilor și angajaților infectați. Părinții și elevii s-ar putea să nu aibă încredere în siguranța instituțiilor educaționale. Pentru a minimaliza aceste riscuri rugăm să aerisiți încăperile, să organizați curățenia și să dezinfectați conform cerințelor. Să purtați măștile conform cerințelor și să evitați și în continuare aglomerările  atât în scoală cât și înafara ei.

Igor Șarov a informat că în următoarele zile va fi semnat contractul privind achiziționarea a peste 11 mii de computere care vor ajunge în școli până la sfârșitul anului. Acestea vor fi procurate din banii oferiți de către Banca Mondială.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1
Ninsoare ușoară
Umiditate:75 %
Vint:5,66 m/s
Thu
-0
Fri
-1
Sat
-0
Sun
-3
Mon
-5

Curs oficial BNM 27 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.0973 -0.1269
USD 17.3833 -0.0736
RON 4.3276 -0.0264
UAH 0.6175 -0.0027
RUB 0.2312 -0.0007
Arhivă Radio Chișinău