Peste 2500 de obiecte explozive au fost neutralizate de geniști anul trecut

  • 05 Ianuarie 2021 17:25
Peste 2500 de obiecte explozive au fost neutralizate de geniști anul trecut

Peste 2 500 de obiecte explozive au fost depistate și neutralizate de geniștii Armatei Naționale în anul 2020, transmite IPN.

Potrivit ofițerului superior al Serviciului geniu, căpitan Ivan Cornegruța, cea mai amplă misiune de deminare a fost executată în perioada aprilie-iunie, în satul Bălțați, comuna Țipala, raionul Ialoveni.

Operațiunea a fost inițiată la solicitarea autorităților locale, după ce doi copii au fost grav răniți în urma exploziei unui obiect neidentificat găsit în regiune. La ea au participat 16 militari ai Batalionului de geniu „Codru”. În urma cercetării a 46 de hectare de pădure din apropierea localității, geniștii au depistat peste 1 260 de obiecte explozive de diferit calibru: proiectile de artilerie, bombe de la aruncător, grenade de mână, mine antitanc, focoase, cartușe.

Toate munițiile erau din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acestea au fost distruse în condiții de maximă siguranță, precizează Ivan Cornegruța.

Satul Plop Știubei, din raionul Căușeni, a fost în anul 2020 localitatea cu cel mai mare număr de deminări. În regiunea respectivă, militarii au lichidat 306 muniții.

În 2020, printre munițiile cu cea mai mare încărcătură explozivă au fost patru bombe de aviație de 50 kg și, respectiv, 100 kg, găsite în raioanele Anenii Noi și Ștefan Vodă.

În total anul trecut, geniștii Armatei Naționale au executat 282 de misiuni de deminare în diverse localități.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău