Peste 200 de tineri au participat la „Concursul internațional al tinerilor interpreți Zlata Tcaci”

  • 18 Decembrie 2017 18:46
0%
00:00:00
00:00:00

Personalități din lumea muzicii din Repulica Moldova și România au desemnat luni, 18 decembrie, câștigătorii  „Concursului internațional al tinerilor interpreți Zlata Tcaci”, desfășurat în memoria compozitoarei Zlata Tcaci.  La cea de-a opta ediție a concursului au participat peste 200 de tineri din Republica Moldova. 

230 de tineri din Republica Moldova, cu vârsta cuprinsă între 7 și 17 ani,  au participat la ediția din acest an a concursului care se desfășoară în memoria compozitoarei Zlata Tcaci. Tinerii și-au arătat măiestria la mai multe compartimente: pian, instrumente cu coardă,  acordeon și  instrumente de suflat. Participanți la concurs au fost evaluați de un juriu format din personalități din lumea muzicii din Republica Moldova și România.

Felicia Boico are 11 ani și studiază pianul de șase ani. Tânăra a câștigat locul întâi la compartimentul pian și spune că s-a pregătit sârguincios de acest concurs.

”Profesoara mi-a propus să participăm la acest concurs și am zis: „De ce nu?”. Am început să lucrez câte o oră-două pe zi, dar acum acord mai multă atenție pianului, deoarece lucrările au volum mai mare și mă ocup câte trei-patru ori pe zi , pentru a obține rezultate bune și pentru a primi locurile întâi. Cred că asta e ca o încurajare pentru noi ca să studiem în continuare pianul”, a spus Felicia Boico.

Ianis are nouă ani și a ocupat primul loc la compartimentul acordeon. Băiatul spune că a venit special din România pentru a studia acordeonul la liceul de muzică „Ciprian Porumbescu”.

”Eu învăț aici în Moldova, dar, de fapt, sunt născut în România, pentru că în România nu  se găsesc școli la care să mă ocup așa de bine cu acordeonul, m-au adus aici. Tata spune că sunt foarte bun la acordeon și că aici e cea mai bună școală de acordeon. Învăț aici de trei ani de zile. M-am pregătit bine, am studiat mult, am făcut repetiții”.

Tinerii care participă la acest concurs dedicat Zlatei Tcaci sunt tot mai talentați din an în an, susține președintele juriului, compozitorul Constantin Rusnac.

”Anul acesta am văzut o creștere calitativă a celor care participă. Nivelul artistic și tehnico-interpretativ a crescut. Avem câțiva copii foarte buni. Un concurs ca acesta este un pas făcut de cei care vor să ajungă pe Olimpul muzical”, a declarat Constantin Rusnac.

Mai mulți tineri care au participat la concursul muzical au primit, din partea Ambasadei României, materiale didactice, care vor ajuta la dezvoltarea lor personală. 

”Mă bucur să văd atât de mulți tineri talentați și frumoși, care au reușit să treacă printr-un concurs, în juriul căruia au fost și experți și compozitori din România. De fiecare dată salutăm talentul, excelența și bucuria din ochii tuturor copiilor pentru că ei reprezintă viitorul”, a declarat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

Compozitoarea și profesoara Zlata Tcaci s-a născut în anul 1928, în satul Lozova, din raionul Strășeni.  De-a lungul vieții a scris cântece pentru copii, muzică simfonică, a creat basme muzicale și suite vocal-smifonice. Zlata Tcaci este autoarea coloanei sonore la peste 30 de spectacole și la unele filme. Compozitoare Zlata Tcaci s-a stins din viață la 1 ianuarie 2006, iar din 2010, la Chișinău se desfășoară concursul tinerilor interpreți: „Zlata Tcaci”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău