Peste 200 de militari din șapte țări, inclusiv Ucraina, participă la exercițiul „Sea Breeze 23.3” organizat de România și SUA pe Marea Neagră și în Delta Dunării

  • 12 Septembrie 2023 09:28
Peste 200 de militari din șapte țări, inclusiv Ucraina, participă la exercițiul „Sea Breeze 23.3” organizat de România și SUA pe Marea Neagră și în Delta Dunării

Peste 200 de militari din șapte state, printre care și Ucraina, participă la exercițiul multinațional „Sea Breeze 23.3”, organizat timp de patru zile, începând de luni, de Forțele Navale Române și ale Statelor Unite ale Americii, pe Marea Neagră și în Delta Dunării, relatează Agerpres.

Potrivit Statului Major al Forțelor Navale Române, obiectivul principal al desfășurării exercițiului constă în dezvoltarea interoperabilității operaționale și tactice dintre țările participante, în domeniul luptei împotriva dispozitivelor explozive, în special, cel al minelor marine derivante, în vederea asigurării libertății de navigație.

La exercițiul „Sea Breeze 23.3”, condus de Comandamentul Componentei Navale “Viceamiral Ioan Georgescu”, participă forțe și capabilități destinate luptei împotriva dispozitivelor explozive din Bulgaria, Franța, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, România, Statele Unite ale Americii, Turcia și Ucraina.

Forțele Navale Române participă la exercițiul multinațional cu dragorul maritim 30 “Sublocotenent Alexandru Axente”, nava rapidă de scafandri “Venus”, vedeta blindată 179 “Posada”, ambarcațiuni rapide de tip RHIB, specialiști EOD (Explosive Ordnance Disposal / eliminarea dispozitivelor explozive), specialiști de la Centrul de Date pentru Lupta contra Minelor din subordinea Direcției Hidrografice Maritime, un pluton de infanteriști marini, trei transportoare amfibii blindate de cercetare, bărci de asalt și ofițeri de stat major.

Din partea Statelor Unite ale Americii participă o aeronavă de patrulare și recunoaștere maritimă P-8 Poseidon și scafandri EOD cu ambarcațiuni și tehnică specifică, iar din partea celorlalte state participă scafandri și specialiști EOD cu tehnică specifică și ofițeri de stat major.

„Exercițiul se desfășoară în raioane maritime și fluviale, acestea sunt delimitate, în primul rând, de specificul acțiunilor. Concret, în apropierea portului Constanța sunt raioanele de desfășurare a acțiunilor pentru scafandri EOD, în raioane maritime din apele teritoriale ale României se desfășoară acțiunile specifice navelor cu capabilități de luptă contra minelor și, de asemenea, în nordul Deltei Dunării sunt acțiuni ale Flotilei Fluviale reprezentate de nave din Flotila Fluvială și personal și tehnică militară din carul Regimentului Infanterie Marină”, a declarat comandor Adrian Dincă, din cadrul Forțelor Navale Române.

El a fost întrebat de ziariști dacă organizatorii exercițiului se așteaptă la o supraveghere din partea Rusiei, pe parcursul manevrelor militare.

„Exercițiul se desfășoară în apele teritoriale ale României, dar există și această posibilitate. Personalul român participant la activitate are proceduri clare privind modul de acțiune în astfel de situații. (…) În funcție de specificul acțiunilor sunt și procedurile adaptate la aceste activități”, a spus Dincă.

Comandorul a mai fost întrebat și cât de important este acest exercițiu, în contextul în care la granița și pe teritoriul țării noastre cad drone.

„Obiectivele principale ale Forțelor Navale Române, în ultima perioadă, au fost axate pe principalele tipuri de amenințări din regiune, respectiv pericolul de mine din Marea Neagră și, în ultima perioadă, începând cu luna iulie, ca urmare a suspendării acordului cerealelor, sunt axate și pe activități de supraveghere și cercetare desfășurate în apropierea granițelor României”, a afirmat Dincă.

Conform acestuia, la exercițiul „Sea Breeze” participă 227 de militari, dintre care 164 sunt din cadrul Forțelor Navale Române și 63, reprezentanți ai celorlalte țări participante.

Exercițiul multinațional “Sea Breeze 23.3” este organizat, în perioada 11 – 15 septembrie, de Forțele Navale Române și Forțele Navale ale Statelor Unite ale Americii (SUA) în comun, în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române din Marea Neagră și Delta Dunării, ceremonia oficială de deschidere a exercițiului având loc, luni, în portul Constanța.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:2,57 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău