Peste 200 de mii de oameni s-au adresat anul trecut la Centrele Comunitare de Sănătate Mintală
-
12 Aprilie 2022 10:05
Timp de un an, peste 200 de mii de oameni s-au adresat la cele 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală din țară. La evidență sunt aproape 70 de mii de pacienți diagnosticați cu diverse probleme de sănătate mintală. Cele mai frecvente sunt tulburările schizoide și delirante, tulburările depresive, cele anxioase sau legate de factorii de stres, transmite IPN.
Cifra totală de 217 477 de persoane care s-au adresat anul trecut la Centrele Comunitare de Sănătate Mintală include și examinările psihiatrice cu certificare pentru comisia militară, permisul de conducere, permisul de port-armă și altele.
Cele mai frecvente probleme de sănătate mintală depistate și tratate în cadrul acestor centre sunt schizofrenia, tulburările schizoide și delirante – 12,5 mii cazuri. În aproape 5 mii de cazuri pacienții au prezentat tulburările nevrotice, anxietate, depresie nevrotică, reacție la stres sever și tulburări de adaptare. Demența este și ea o problemă des întâlnită (aproape 4 mii de cazuri), la fel ca tulburările de dispoziție, inclusiv depresia și tulburarea afectivă bipolară (3,4 mii).
Organizația Mondială a Sănătății precizează că sănătatea și bunăstarea mintală sunt influențate de un spectru larg de factori. Poate fi vorba de predispozițiile genetice, dar și de circumstanțe sociale și de mediul în care trăiesc oamenii. Deseori, problemele de sănătate mintală sunt cauzate de factori externi, cum ar fi abuzul, divorțul, doliul sau circumstanțe generale, cum sunt sărăcia, instabilitatea, migrația, conflictele militare. Potrivit statisticilor OMS, o persoană din patru s-a confruntat sau se va confrunta cu o problemă de sănătate mintală pe parcursul vieții.
Dacă o persoană are anumite îngrijorări sau simptome legate de sănătatea mintală, trebuie să discute în primul rând cu medicul de familie. Ulterior, acesta decide dacă este sau nu necesară adresarea la un Centru Comunitar de Sănătate Mintală. La Centrele Comunitare de Sănătate Mintală din țară pot veni persoane de orice vârstă cu simptome de tulburări mintale și de comportament. Psihiatri, psihologi, asistenți sociali, nurse psihiatrice fac parte dintr-o echipă completă, instruită să diagnosticheze și să trateze problemele de sănătate mintală conform prevederilor protocoalelor clinice naționale. Unul dintre principiile de bază ale activității centrelor este realizarea vizitelor la domiciliul beneficiarilor.