Peste 2,6 milioane de români își sărbătoresc onomastica de Sfânta Maria. Ce înseamnă numele în funcție de originile ebraică, egipteană, hispanică, arabă sau anglo-saxonă

  • 08 Septembrie 10:45
Peste 2,6 milioane de români își sărbătoresc onomastica de Sfânta Maria. Ce înseamnă numele în funcție de originile ebraică, egipteană, hispanică, arabă sau anglo-saxonă

Peste 2,6 milioane de români își sărbătoresc onomastica de Sfânta Maria, cele mai numeroase fiind femeile, transmite News.ro.

Aproape 2 milioane de femei poartă numele Maria sau derivate ale acestuia. Din cele 1.996.762 de femei, 1.486.913 se numesc Maria. Pe locul al doilea ca număr se află cele care se numesc Mariana – 264.991, urmate de cele care se numesc Mărioara – 51.460 și de cele care poartă numele Marinela 50.873.

Numele întâlnite cel mai rar sunt Marusia – 806 și Mery – 172.

De asemenea, 652.539 de bărbați își sărbătoresc onomastica de Sfânta Maria, cei mai mulți, 316.800, purtând numele Marian.

Maria este unul dintre cele mai răspândite și venerabile nume din lumea creștină. În ciuda simplității sale, numele Maria este încărcat de semnificații profunde și multiple interpretări.

Originea ebraică. Cea mai acceptată teorie este că numele Maria provine din ebraicul „Miryam”. În Biblie, Miryam a fost sora lui Moise și Aaron, o profetă și lideră a femeilor evreiești. În ebraică, semnificația numelui Miryam nu este clară, dar sunt multe interpretări posibile. Una dintre acestea este „mărită”, „doamnă” sau „stăpână”, iar alta este „iubită” sau „dorită”, conform

Originea egipteană. O altă ipoteză interesantă sugerează că numele Maria ar putea deriva din cuvântul egiptean „mry”, care înseamnă „iubit” sau „iubire”. Această teorie se bazează pe faptul că evreii au trăit în Egipt timp de câteva secole înainte de a se întoarce în Canaan, astfel încât numele egiptene au influențat, probabil, cultura evreiască.

Interpretări creștine. În contextul creștin, Maria este asociată cu Fecioara Maria, mama lui Iisus. De aceea, numele este legat de ideea de puritate, sfințenie și devotament. În acest sens, unii lingviști cred că numele Maria ar putea însemna „stea de mare” (din latinul „stella maris”) sau „picătură de mare” (din ebraicul „mara” și „yam” – „mare”).

Cultura hispanică și latino-americană. În multe țări vorbitoare de spaniolă, numele Maria este adesea folosit ca parte a unui nume compus, cum ar fi Maria José, Maria del Carmen sau Maria Teresa. Aceasta reflectă tradiția catolică și adesea adaugă o dimensiune spirituală și de protecție.

Cultura arabă. În lumea arabă, Maria apare sub forma Mariam, un nume foarte popular datorită respectului pe care Islamul îl are față de Fecioara Maria, mama lui Isa (Iisus în Islam). În această cultură, numele este asociat cu modestia și puritatea.

Cultura anglo-saxonă. În țările anglofone, Maria este folosit adesea ca un nume de mijloc sau într-o formă alterată, cum ar fi Mary, care a fost extrem de popular în secolele trecute. Numele este strâns legat de tradiția biblică și este asociat cu puritatea și devotamentul religios.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Tue
19
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău