Peste 2,5 milioane de apeluri au parvenit anul trecut la Serviciul 112
-
11 Februarie 2022 11:50
Peste 2,5 milioane de apeluri au parvenit anul trecut la Serviciul 112, dintre acestea mai multe de jumătate au fost apeluri nonurgente, iar în circa 30 la sută din apeluri s-a solicitat ambulanța. Datele au fost făcute publice astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, de către conducerea Serviciului, comunică MOLDPRES.
Potrivit sursei citate, mai mult de jumătate din apelurile înregistrate sunt apeluri mute, iar circa 18% sunt apeluri abuzive. Alte circa 10 la sută din apelurile la 112 sunt apeluri involuntare. Din numărul total de solicitări la 112 - circa 11 la sută au vizat poliția, iar aproape 1% - pompierii, scrie sursa citată.
Peste 800 mii de apeluri au fost la ambulanță. Cele mai multe din ele au vizat infecția cu COVID-19, urmate de hipertensiune arterială - 16%, alte boli nediagnosticate - 12%, dureri abdominale și de spate - 11%. Cele mai multe apeluri la ambulanță au parvenit din Chișinău, urmate de cele din Bălți, Cahul și Sângera.
Pompierii, dar și poliția, au fost solicitați cel mai des în mediul urban, majoritatea apelurilor parvenind din capitală.
Datele IGSU arată că, în anul 2021, au fost înregistrate 383 de intervenții ale echipelor de pompieri și salvatori la apeluri false, iar de la începutul anului 2022 angajații instituției au mers în 48 de misiuni cu apeluri false. Cele mai dese apeluri care se confirmă a fi false sunt alertele cu bombă, tentativele de suicid sau amenințări de aruncare în gol.
La 11 februarie este marcată anual Ziua europeană a numărului unic de urgență 112. Acest serviciu este disponibil gratuit, non-stop, atât prin linii de telefonie fixe, cât și prin telefoane mobile, oriunde în Uniunea Europeană, dar și în state precum Albania, Georgia, Republica Moldova, Islanda, Muntenegru, Norvegia, Serbia, Elveția, Turcia.