Peste 160 de ouă de păsări, vechi de 85 de milioane de ani, au fost găsite într-un campus din Argentina

  • 23 Iulie 19:14
Peste 160 de ouă de păsări, vechi de 85 de milioane de ani, au fost găsite într-un campus din Argentina

Peste 160 de ouă fosilizate provenite de la păsări preistorice au fost găsite de o echipă de paleontologi din Argentina. Descoperirea a fost făcută în timpul lucrărilor la un campus universitar din provincia Neuquén, în Patagonia, scrie digi24.ro.

„Am găsit un câmp întreg cu ouă fosilizate de păsări", a declarat pentru AFP paleontologul Domenica Santos. Potrivit acesteia, este vorba despre păsări care aveau „ouă de cel puțin 5 până la 7 centimetri''. „Vorbim despre o perioadă de 85 de milioane de ani'', a adăugat ea, scrie sursa citată.

Descoperirea a fost realizată cu ocazia lucrărilor de renovare la Universitatea din Comahue, situată într-o zonă datând din epoca mezozoică, la o distanță de 1.100 de kilometri sud de Buenos Aires.

O echipă de oameni de știință de la această universitate a lucrat timp de mai multe săptămâni, în paralel cu activitățile asociate renovării, pentru protejarea eventualelor descoperiri.

„Știam că există urme de ouă și, când au început lucrările, am venit să supraveghem situl și am găsit peste 160 de ouă'', a spus Santos.

Descoperirea a avut loc la câteva zeci de metri de Muzeul de Științe Naturale al universității, notează Agerpres.

„Suntem foarte entuziasmați, pentru că nu se mai află un campus cu atât de multe materiale fosilifere în Argentina. Suntem într-o situație privilegiată deoarece muzeul este situat în campus și este de două ori mai fascinant, datorită posibilității de a colecta fosilele și de a le transfera muzeului universității'', a declarat Dario Julián López, student la geologie.

Potrivit lui Juan Porfiri, paleontolog în cadrul muzeului, pe baza studiilor anterioare, „putem spune că (ouăle) aparțin unui grup de păsări numite Enantiornithes, care erau foarte comune în Cretacic'', perioadă din urmă cu aproximativ 145 până la 66 de milioane de ani înaintea erei noastre, mai scrie sursa citată. 

Argentina este deosebit de bogată în zăcăminte fosilifere datând din timpul celor trei perioade dominante - Triasic, Jurasic și Cretacic - din era mezozoică și este totodată un loc în care au fost descoperite fosile diferite de cele din emisferica nordică.

Cele mai importante situri cu fosile de dinozauri sunt situate în Patagonia (sud), în provinciile La Rioja și San Juan (vest) și în Salta (nord).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:88 %
Vint:5,62 m/s
Sun
16
Mon
11
Tue
9
Wed
9
Thu
8

Curs oficial BNM 18 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7694 -0.0000
USD 17.6521 -0.0000
RON 4.1969 -0.0000
UAH 0.6611 -0.0000
RUB 0.2435 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău