Peste 150 de decese, majoritatea copii, în ianuarie în urma unei epidemii de rujeolă în Afganistan

  • 11 Februarie 2022 17:12
Peste 150 de decese, majoritatea copii, în ianuarie în urma unei epidemii de rujeolă în Afganistan

O epidemie de rujeolă a provocat îmbolnăvirea a zeci de mii de persoane și moartea a peste 150, marea majoritate copii, în luna ianuarie în Afganistan, a anunțat vineri Organizația Mondială a Sănătății (OMS), estimând că numărul deceselor va crește, relatează AFP.

Această boală virală extrem de contagioasă afectează mai ales copiii, dintre care mulți sunt deja slăbiți de malnutriție în Afganistan, notează Agerpres.

"Cazurile de rujeolă au crescut în toate provinciile din Afganistan de la sfârșitul lunii iulie 2021", a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, într-o conferință de presă la Geneva.

În total, în luna ianuarie au fost înregistrate 35.319 cazuri de îmbolnăvire - între care 91% copii cu vârsta sub 5 ani.

Circa 156 de persoane - dintre care 97% copii sub 5 ani - au murit din cauza bolii.

Purtătorul de cuvânt al OMS a declarat că aceste cifre sunt subestimate și numărul deceselor va crește.

"Creșterea rapidă a cazurilor de îmbolnăvire din ianuarie sugerează că numărul deceselor cauzate de rujeolă va crește brusc în săptămânile următoare", a spus Lindmeier.

Principalele complicații cauzate de virus sunt encefalita, diareea, orbirea sau chiar infecțiile respiratorii severe.

Această epidemie se răspândește în țara afectată de o criză economică și financiară profundă declanșată după sosirea talibanilor la putere în august și înghețarea fondurilor în străinătate.

Organizația Națiunilor Unite a avertizat în mod repetat că mai mult de jumătate din țară este expusă riscului de foamete.

Cea mai buna protecție împotriva rujeolei este o rată foarte mare de vaccinare - OMS recomandă 95% - însă acesta este un obiectiv care nu poate fi atins în contextul actual afgan.

Potrivit purtătorului de cuvânt al OMS, organizația și partenerii săi depun eforturi pentru a accelera vaccinarea, pentru a crește capacitățile de testare și de supraveghere epidemiologică.

În decembrie, 1,5 milioane de copii din zonele cele mai afectate au fost imunizați împotriva rujeolei.

Distribuirea vitaminei A, care ameliorează efectele bolii și reduce mortalitatea, a ajuns la 8,5 milioane de copii în noiembrie, în cadrul unei campanii naționale.

OMS pregătește o nouă campanie de vaccinare pentru luna mai, care ar trebui să permită imunizarea a trei milioane de copii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău