Peste 120 de copii din capitală au ajuns la spital în ultima săptămână cu boli diareice acute

  • 29 Mai 2018 12:01
Peste 120 de copii din capitală au ajuns la spital în ultima săptămână cu boli diareice acute

Un număr de 121 de copii din municipiul Chișinău au fost internați în instituțiile medicale de profil infecțios cu boli diareice acute, comunică MOLDPRES.

Zinaida Covric, medic epidemiolog la Centrul municipal de sănătate publică, a specificat că numărul cazurilor de boli infecțioase a crescut față de săptămânile trecute.

În perioada 21–27 mai la Centrul de Sănătate Publică din municipiul Chișinău au fost declarate de către instituțiile medico-sanitare publice și private 186 cazuri de boli diareice acute, cu 14 cazuri mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2017.

Cele mai multe cazuri de infecții diareice acute au fost înregistrate  în rândul copiilor de vârstă preșcolară - 131 cazuri sau 70,43% din numărul total. Rata spitalizării a constituit 65,05%.

Conform sursei citate, printre copiii care frecventează grădinițele, au fost înregistrate 56 de cazuri sporadice de boli diareice acute.

Potrivit datelor Agenției pentru Sănătate Publică, situația privind infectarea cu boli diareice acute în țara noastră este considerată nefavorabilă. Anual sunt înregistrate circa 20 mii cazuri de boală, inclusiv zeci de decese la copiii sub vârsta de cinci ani.

În grupul bolilor diareice acute sunt incluse: holera, dizenteria, infecția rotavirală, salmoneloza, febra tifoidă, yersinioza.

Semnele clinice ale acestui grup de infecții sunt diferite, însă toate provoacă febră înaltă de până la 40°C, dureri în abdomen, grețuri, vomă, slăbiciuni generale, cefalee. La copii, în special la micuții de până la un an, semnele clinice se dezvoltă mai repede decât la adulți și starea sănătății se poate agrava în timp scurt.

În cazul apariției semnelor clinice de boli diareice acute, nu se permite autotratamentul, mai ales când aceste simptome se dezvoltă la copii. Recomandarea de bază este consultarea de urgență a medicului de familie cu prescrierea tratamentului adecvat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:67 %
Vint:4,12 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău