Peste 1000 de manuscrise și benzi magnetice cu materiale folclorice din arhiva Academiei au fost digitizate 

  • 13 Ianuarie 2019 19:41
Peste 1000 de manuscrise și benzi magnetice cu materiale folclorice din arhiva Academiei au fost digitizate 

Peste o mie de manuscrise și benzi magnetice cu materiale folclorice, păstrate în arhiva Academiei de Științe, au fost digitizate și conservate. Acestea datează din perioada anilor 1946-1991 și au fost adunate de pe teritoriul Republicii Moldova și din Bucovina, regiunea Cernăuți.

Solicitat de IPN, directorul Institutului Patrimoniului Cultural, Victor Ghilaș, a declarat că digitizarea a fost posibilă datorită unui proiect finanțat de către British Library din Marea Britanie, cu un buget de 32400 de lire sterline.

Proiectul a fost câștigat la începutul anului trecut și a avut un termen de implementare de un an. Acesta a fost realizat de către Institutul Patrimoniului Cultural, Institutul de Filologie și Asociația Eurocentrica, România.

Proiectul a avut ca scop salvarea prin digitizare a materialului de arhivă păstrat la AȘM, aflat într-un proces avansat de deteriorare. Astfel, vor fi disponibile în format electronic 450 de manuscrise cu creații folclorice și circa 630 de benzi magnetice cu material audio folcloric. În cadrul procesului de digitizare, au fost depistate peste o sută de benzi magnetice deteriorate, care nu mai pot fi folosite.

Directorul Institutului a menționat că materialul digitizat va fi păstrat în arhiva de folclor a Institutului de Filologie. A fost creat și un site, unde acesta va fi încărcat.

Pe suport digital au fost trecute cântece populare, colinde, basme, legende, snoave, narațiuni. Este vorba și despre folclorul muzical al găgăuzilor și bulgarilor din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău