Peste 1,8 milioane de lei vor fi ajunge în capitalul social al Băncii Eurasiatice de Dezvoltare. Veaceslav Negruță: „Decizia este una greșită, pentru că izolează R.Moldova de dialog și de resurse ieftine”

  • 20 Decembrie 2019 13:42
Peste 1,8 milioane de lei vor fi ajunge în capitalul social al Băncii Eurasiatice de Dezvoltare. Veaceslav Negruță: „Decizia este una greșită, pentru că izolează R.Moldova de dialog și de resurse ieftine”

Peste 1,8 milioane de lei vor fi ajunge în capitalul social al Băncii Eurasiatice de Dezvoltare, potrivit unui amendament la bugetul de stat, propus de guvern și aprobat ieri de parlament, în lectură finală. Între timp, șeful statului, Igor Dodon, plecat la Moscova, unde s-a văzut cu Patriarhul Kirill și șeful Sberbankului rusesc, a anunțat că își continuă vizita de lucru la Sankt Petersburg, unde se află unul din sediile Băncii Eurasiatice.

Banca Eurasiatică face parte din construcția economică Uniunea Eurasiatică, și are un capital de 7 miliarde de dolari, dintre care 1,5 miliarde au fost deja depuse de către statele fondatoare – Rusia, Belarus, Kazahstan, Tadjikistan, Armenia și Kârgâzstan.

Președinta PAS Maia Sandu a criticat decizia, estimând că guvernul vrea să se împrumute de la această bancă pentru a finanța proiectele electorale ale lui Igor Dodon, după cum a scris fostul premier pe pagina sa de Facebook.

Finanțările de la Banca Eurasiatică de Dezvoltare vor face Chișinăul dependent de fluxuri financiare dubioase care provin de la companii care promovează politica expansionistă a Moscovei, consideră fostul ministru al finanțelor, Veaceslav Negruță.

„Din punctul meu de vedere, această decizie este una greșită, pentru că izolează Rep. Moldova de dialog și de resurse ieftine, resurse nerambursabile din Europa și de la partenerii noștri tradiționali din ultimii 20 de ani”, susține expertul.

Igor Dodon nu a oferit, deocamdată, prea multe detalii despre vizita sa la Sankt Petersburg, postând pe Facebook doar o fotografie unde apare alături de un scriitor rus.

Tot la Sankt Petersburg, își are unul din cele două sedii, Banca Eurasiatică. Lipsa de transparență în jurul creditului promis lui Igor Dodon de ruși, lasă de înțeles că împrumutul ar putea veni sub o formă comercială de la această bancă, nu drept o înțelegere interguvernamentală, susține Veaceslav Negruță. Mai mult, Igor Dodon încearcă să inverseze vectorul extern al Rep. Moldova, fără nicio aprobare din partea societății sau a parlamentului, mai crede Veaceslav Negruță.

„Nu exclud să fie semnate și niște documente care vizează aderența Rep. Moldova la această bancă, neavând măcar statut de membru deplin al așa-zisei Uniuni Euroasiatice”, a mai spus expertul.

Guvernul și-a motivat inițiativa prin faptul că Banca Eurasiatică de Dezvoltare oferă condiții avantajoase de finanțare a proiectelor de infrastructură.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
28
Câțiva nori
Umiditate:42 %
Vint:2,6 m/s
Sat
24
Sun
22
Mon
17
Tue
17
Wed
20

Curs oficial BNM 11 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4633 -0.0000
USD 17.1929 -0.0000
RON 4.0207 -0.0000
UAH 0.6382 -0.0000
RUB 0.2429 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău