Perspectivele economiei mondiale în acest an

  • 16 Ianuarie 2015 07:31
Perspectivele economiei mondiale în acest an

Declinul semnificativ al prețului țițeiului și avansul mai solid al economiei americane nu vor fi suficiente pentru a îmbunătății perspectivele de creșteri ale economiei mondiale.

Declarația îi aparține directorului general al Fondului Monetar Internațional, doamna Christine Lagarde, făcută astăzi, la Washington, în Consiliul pentru relații externe. Care sunt previziunile economice pentru acest an ?

Prețul mai scăzut al petrolului pentru a ajuta consumul în îngtreaga lumea, dar SUA vor fi probabil singura economie importantă unde se va înregistra o creștere a consumului și a investițiilor – estimează șefa FMI. Stimulentele apărute, ca urmare a ieftinirii țițeiului, sunt binevenite. Dar, dacă, fundamentele economiilor nu sunt solide, aceste evoluții nu vor fi de ajutor. Vedem că redresarea economiei mondiale se confruntă în continuare cu dificultăți – a avertizat Christine Lagarde, notează Rador.

Christine Lagarde: Întrebarea pe care ne-o punem în acest moment, este: Ar trebui ca prețurile scăzute ale petrolului și o puternică revenire a economiei americană se ne facă mai optimiști în ceea ce privește economia mondială? Din nefericire însă, cel mai probabil, răspunsul este: Nu. De ce? Pentru că există încă factori puternici, moșteniri ale crizei, care ne slăbesc economiile. Prețul petrolului și creșterea din America nu reprezintă un tratament pentru slăbiciunile puternic înrădăcinate din alte părți ale lumii. Prea multe țări sunt trase în jos de cel puțin doi factori, urmări ale crizei financiare: puternica îndatorare și rata ridicată a șomajului. Prea multe companii și gospodării continuă să-și reducă invesițiile și consumul din cauza incertitudinii privind o viitoare creștrere economică.

Doamna Lagarde a mai spus, că zona euro și Japonia riscă să rămână pentru o lungă perioadă de timp într-o situație de creștere slabă și de inflație periculos de scăzută. Spectrul deflației, un scenariu de coșmar al prăbușirii prețurilor și salariilor, rămâne în continuare un risc pentru Europa. În același timp, FMI vede și o încetinire a creșterii economice pe piețele emergente, condusă de o frânare a creșterii în China. Pe de altă parte, Christine Lagarde s-a arătat suprinsă de decizia Băncii Naționale a Elveției, de a elimina pragul de 1,2 franci pentru 1 euro, care a dus la aprecierea record a monedei elevețiene. A fost puțin surprinzător, președintele Băncii Naționale a Elveției nu m-a contactat, sper că a comunicat cu colegii de la alte bănci centrale, dar nu știu dacă a fost așa – a declarat Lagarde, pentru CNBC. Decizia Băncii Naționale a Elveției a fost resimțită la nivel global, inclusiv în România. Indicele bursier paneuropean a înregistrat o cădere de peste 2 procente, în timp ce randamentele pentru obligațiunile guvernamentale germane au atins minime-record, iar cursul yenului japonez și al aurului au crescut pe măsură ce investitorii s-au îndrepat spre valori considerate sigure – notează Agerpres. Francul elevțian s-a apreciat, astăzi, cu aproape 30%, în raport cu euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău