Perspectivele dezvoltării științei agricole, pe agenda Academiei de Științe a Moldovei

  • 17 Septembrie 2021 12:04
Perspectivele dezvoltării științei agricole, pe agenda Academiei de Științe a Moldovei

La Academia de Științe a Moldovei a avut loc Lecția publică online având ca subiect fondarea, în baza Institutului „Selecția”, a Centrului de Cercetare, Transfer Tehnologic și Consultanță în domeniul Culturilor de Câmp. Lecția publică a fost prezentată de doctorul habilitat, profesor universitar, Boris Boincean.

La eveniment a participat conducerea AȘM, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Viorel Gherciu și secretarul de stat al ministerului, Vasile Șarban, precum și expertul din SUA, dl Bryce Malsbroad.

Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu a salutat prezența participanților, inclusiv a celor care au reușit să se conecteze online, mulțumind reprezentanților Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare pentru că au dat curs invitației AȘM de a veni și discuta problemele cu care se confruntă de ani buni sectorul agricol. Totodată, președintele AȘM a menționat că anul acesta este unul deosebit pentru Academia de Științe și institutele de cercetare. În iunie, Academia de Științe a marcat 60 de la fondare și 75 de ani de la crearea primelor institute de tip academic. În acest context, Academia a invitat și organizat mai multe prelegeri publice, susținute de somități de talie internațională, în premieră fiind invitați Laureați ai Premiului Nobel din diferite domenii. Elocventă în acest sens este prelegerea publică, susținută de Prof. Rattan Lal din SUA, Laureat al Premiului Nobel pentru Pace (2007) și Laureat al Premiului Global pentru Alimentație (2020), o personalitate de rang internațional, expert în domeniu care a vorbit despre sănătatea solului în era încălzirii globale. „Desigur că noi aceste colaborări le vom continua și nu doar cu Prof. Rattan Lal, dar și cu alți cercetători de elită din lume”, a relevat președintele AȘM, precizând că prelegerea susținută de Prof. Boincean este doar un început pentru a da curs unei colaborări eficiente cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

La rândul său, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Viorel Gherciu a menționat că știința a jucat, joacă și va juca un rol important în dezvoltarea sectorului agricol. În context, oficialul a subliniat că fiind la etapa când se lucrează la elaborarea unei noi strategii pentru dezvoltarea sectorului agricol, ar dori să se asigure că această legătură între știință și practică să fie una cât mai benefică, una cât mai direcționată corect pentru a ajuta producătorii și a răspunde cerințelor agricultorilor. „Eu sper că vom avea o cooperare cât mai fructuoasă, productivă și să știm că instituțiile de cercetare fac față acestor cerințe. Avem un sector agricol dezvoltat, bazat pe practici durabile și avem nevoie de material semincer local, adaptat la condițiile Republicii Moldova”, a remarcat demnitarul.

Doctorul habilitat, profesorul universitar, Boris Boincean, director al Institutului „Selecția” a menționat că tematica lecției publice a fost determinată de situația de criză agrară pe care o avem la moment. Inițiativa de a veni cu această lecție publică aparține dlui președinte Tighineanu, problemele care urmau să fie abordate fiind discutate în prealabil și cu dl ministru Gherciu.

„Știința agricolă din RM, inclusiv la ICCC „Selecția”, se află într-o criză sistemică provocată de lipsa unei viziuni clare cu privire la perspectivele dezvoltării științei agricole. Experiența acumulată de Asociațiile Științifice de Producere din diferite domenii de activitate agricolă au demonstrat o capacitate înaltă de promovare a progresului tehnico-științific în agricultură”, a ținut să specifice prof. Boincean, precizând că pandemia de Covid-19 și seceta catastrofală din 2020, au confirmat necesitatea restabilirii sistemului de producere a semințelor de calitate biologică înaltă la culturile de câmp, de rând cu respectarea întregului sistem de agricultură pentru asigurarea securității alimentare a țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău