Perspectiva integrării imediate a R. Moldova în UE prin reunirea cu România, discutată la Universitatea de la Izvoru Mureșului

  • 18 August 2023 19:33
Perspectiva integrării imediate a R. Moldova în UE prin reunirea cu România, discutată la Universitatea de la Izvoru Mureșului

Perspectiva integrării imediate a Republicii Moldova în Uniunea Europeană prin reunirea cu România a fost tema analizată astăzi în cadrul lucrărilor Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, din România, transmite Agerpres.

Deputatul PNL Andrei Daniel Gheorghe, președintele Comisiei comune pentru integrare europeană a Parlamentului României și Parlamentului Republicii Moldova, a declarat că reunirea este „cel mai important proiect de țară al națiunii române”, după integrarea integrarea în UE și NATO, iar toate forțele politice ar trebui să susțină acest proiect.

El a susținut că momentul este unul favorabil, iar reunificarea ar aduce stabilitate la nivel regional.

„Suntem într-un moment istoric foarte prielnic pentru ceea ce reprezintă reunificarea celor două state românești. Simt cu tărie acest lucru, pur și simplu este un context în care, inclusiv pentru ceea ce reprezintă securitatea spațiului euroatlantic, reintegrarea Republicii Moldova în teritoriul, în patria, în structura esențialmente profundă a ceea ce reprezintă țara-mamă, România, este un fapt profund benefic și un fapt care aduce securitate, siguranță și stabilitate la nivel regional”, a declarat deputatul Andrei Daniel Gheorghe. 

Acesta a ținut să sublinieze faptul că există bazele reunificării, iar acest deziderat are temeiuri solide în dreptul internațional.

'Eu atunci când mă refer la integrarea europeană a Republicii Moldova, vorbesc în primul rând de integrarea Republicii Moldova în țară-mamă, în România. Eu cred în convergența celor două proiecte. (...) Trebuie să înțelegem că Republica Moldova nu poate funcționa în viitor decât din perspectiva acestei convergențe și a revenirii sale, natural, pe căile democratice și constituționale recunoscute internațional. Există bazele reunificării. Mai auzeam, câteodată, o altă aberație care confunda unificarea cu vreo formă de dictat, unii foloseau chiar cuvinte complet deplasate. Nu, reunificarea este un deziderat nobil, un deziderat național care are temeiuri în drept internațional foarte solide și care se poate realiza pe căi constituționale, pe căi parlamentare și democratice. Deci, acest lucru trebuie înțeles foarte, foarte bine de toată lumea. Cred că, în acest moment, Republica Moldova este pusă în fața unei alegeri foarte, foarte evidente. Alegerea deopotrivă a parcursului european, un parcurs asumat, și deopotrivă a revenirii alături de țara-mamă', a arătat parlamentarul PNL.

El a mai susținut că trebuie să existe un pact național pentru Republica Moldova, punctând faptul că actul reunificării este unul legitim în Europa, întrucât există precedentul de unificare a Germaniei de Vest și de Est.

Totodată, deputatul liberal a subliniat că viitorul comun al României și Republicii Moldova este un lucru în interesul tuturor.

Acesta a ținut să sublinieze importanța susținerii Mitropoliei Basarabiei și separarea completă a cultului ortodox și a practicii religioase „de orice influență geopolitică din est și de orice tentativă de manipulare ideologică a oamenilor prin mijloacele specifice dughiniste, putiniste, KGB-biste”.

La rândul său, vicepreședintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților, Boris Volosatîi, a declarat că în Republica Moldova este „cea mai prielnică situație de reîntregire a țării din 1990 încoace', în contextul în care există în Parlamentul de la Chișinău o majoritate pro-europeană, care a fost votată și de marea parte a unioniștilor.

Cea de-a XX-a ediție a Universității de Vară a Românilor de Pretutindeni se desfășoară în Complexul Național Sportiv din Izvoru Mureșului, la dezbaterile programate fiind așteptat să participe și liderul AUR George Simion.

Manifestarea este organizată de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, în parteneriat cu Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni (București), Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sfântu Gheorghe), cu binecuvântarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei. 

 



Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău