Persoanele juridice vor prezenta declarațiile privind impozitul pe venit până la sfârșitul lunii martie

  • 25 Februarie 2017 12:59
Persoanele juridice vor prezenta declarațiile privind impozitul pe venit până la sfârșitul lunii martie

Persoanele juridice, indiferent de forma de organizare, sunt obligate să prezinte declarațiile privind impozitul pe venit pentru anul 2016 până în data de 27 martie anul curent.

Aceasta se referă și la întreprinderile individuale și gospodăriile țărănești, transmite IPN cu referire la Olga Golban, șefă de direcție la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat.

Funcționara a spus, luni, într-o conferință de presă, că Serviciul Fiscal de Stat a extins cu două ore, în zilele de 22-24 martie, programul de lucru al angajaților antrenați în procesul de recepționare a declarațiilor. Astfel, persoanele juridice vor avea posibilitatea să prezinte declarațiile până la ora 19.00. Ziua de 25 martie (sâmbătă) va fi lucrătoare, cu program până la 17.00, iar pe data de 26 martie (duminică) oficiile SFS vor activa până la 13.00. Ziua de 27 martie este stabilită drept ultima zi de prezentare a declarațiilor de către persoanele juridice.

Pentru persoanele fizice, potrivit legii, data limită de prezentare a declarațiilor este 30 aprilie. SFS a stabilit că 29 și 30 aprilie (sâmbătă și duminică) să fie zile de muncă, cu program între  08.00-17.00. Iar ultima zi de prezentare a declarațiilor în acest an va fi 2 mai, 1 mai fiind oficial zi liberă.

Persoanele fizice pot accesa serviciul „declarație pre completată” (din datele de care dispune Fiscul), care le va ajuta să completeze mai ușor declarația privind impozitul pe venit.

Olga Golban a specificat că asemenea venituri precum sunt dividendele, royalty și cele obținute de la vânzarea producției agricole nu vor fi trecute în declarație, aceste fiind impozitate final la sursa de plată.

Pentru neprezentarea declarației privind impozitul pe venit se aplică o amendă în sumă de 1000 lei, iar pentru prezentarea tardivă a declarației amenda este de 200 lei. Prezentarea în declarație a unor informații neautentice implică o sancțiune de 1000 lei și poate să fie aplicată și o amendă de circa 30% din suma venitului impozabil tăinuit de contribuabil.

În campania precedentă au fost prezentate 260 de mii de declarații, dintre care circa 170 de mii de către persoanele fizice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău