Persoanele fizice ce intenționează să revină permanent în Republica Moldova- pot introduce bunuri personale fără achitarea taxelor de import

  • 28 Iulie 2022 11:15
Persoanele fizice ce intenționează să revină permanent în Republica Moldova- pot introduce bunuri personale fără achitarea taxelor de import

Persoanele fizice ce intenționează să revină permanent în Republica Moldova- pot introduce bunuri personale fără achitarea taxelor de import cu condiția respectării mai multor prevederi.

Astfel, conform prevederilor art. 5 alin. (1) lit. c) al Legii nr.1569/2002 cu privire la modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoanele fizice, ,,persoanele fizice au dreptul de a introduce pe teritoriul țării sau de a primi, prin intermediul trimiterilor poștale internaționale sau a bagajelor neînsoțite, bunuri, fără achitarea drepturilor de import, cu condiția că acestea nu sunt destinate activității comerciale sau de producție, în legătură cu stabilirea la loc de trai permanent în Republica Moldova sau cu obținerea acestor bunuri prin moștenire. Faptul stabilirii pentru trai permanent sau obținerii moștenirii se confirmă prin actele respective, iar modul de acordare a înlesnirilor menționate se stabilește de Serviciul Vamal”.

Subsecvent, modul de acordare a înlesnirilor este prevăzut în Ordinul Serviciului Vamal nr.56-O/2008 cu privire la aprobarea Regulamentului privind vămuirea bunurilor trecute peste frontiera vamală a Republicii Moldova de către persoane fizice și a unor formulare tipizate, care prevede că, în legătură cu stabilirea la loc de trai permanent în Republica Moldova la importul bunurilor care fac obiectul scutirii de la plata drepturilor de import, urmează să fie prezentate organului vamal următoarele documente:
a) confirmare de repatriere, sau permis de ședere permanentă eliberată de Biroul Migrație și Azil al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova;
b) lista bunurilor personale destinate introducerii în țară, semnată de persoana fizică respectivă.

Totodată, reamintim că astăzi, în ședința plenară a Parlamentului va fi examinat Proiectul Legii privind acordarea unor facilități fiscale și vamale pentru cetățenii Republicii Moldova care revin cu traiul în Republica Moldova. 
 
Proiectul de lege, inițiativă legislativă a Președintelui Republicii Moldova are drept scop acordarea unor facilități fiscale și vamale pentru cetățenii Republicii Moldova care revin cu traiul în țară, prin scutirea de plată a drepturilor de import la introducerea în Republica Moldova a unui mijloc de transport clasificat la poziția tarifară 8703. 
 
Potrivit proiectului de lege, scutirea de plata drepturilor de import pentru un mijloc de transport se va aplica pentru mașinile cu termen de exploatare până la 7 ani, iar valoarea în vamă nu va depăși 400 mii de lei. Mijlocul de transport nu va putea fi comercializat, gajat, donat, dat în posesie sau folosință timp de 5 ani. În caz contrar, beneficiarul va achita toate drepturile de import în vigoare la momentul beneficierii de facilitățile respective. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,4
Nori împrăștiați
Umiditate:87 %
Vint:4,63 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău