Persoanele fără adăpost nu vor mai avea voie să doarmă în spațiul public, în Ungaria

  • 15 Octombrie 2018 18:51
Persoanele fără adăpost nu vor mai avea voie să doarmă în spațiul public, în Ungaria

O nouă lege care le interzice persoanelor fără adăpost să doarmă pe străzile Ungariei a intrat în vigoare luni, atrăgând critici din partea grupurilor pentru drepturile omului care susțin că este vorba despre o măsură inumană.

Potrivit Agerpres, un amendament constituțional aprobat în luna iunie de către Parlament a făcut din dormitul în spațiul public un delict. Noua lege împuternicește poliția să ordone persoanelor care trăiesc pe străzi să se mute în adăposturi. Dacă nu se supun ordinelor de trei ori într-o perioadă de 90 de zile, poliția poate reține aceste persoane și le poate distruge bunurile personale.

Guvernul ungar conservator al premierului Viktor Orban afirmă că noua lege urmărește să asigure condiții adecvate de trai pentru persoanele fără adăpost și că a alocat bani pentru a-i ajuta pe aceștia.

Însă Gabor Ivanyi, care conduce grupul Oltalom (Shelter) care administrează adăposturi cu o capacitate de 600 de paturi pentru oamenii străzii în Budapesta, a declarat că guvernul nu a reușit să aibă un dialog corespunzător cu organizațiile de caritate înainte de adoptarea legii.

'Această lege are drept scop să-i sperie pe cei fără adăpost și să-i facă să fugă (de pe străzi)', a spus Ivanyi. 'Ei sunt speriați și nu știu ce să facă acum. Nu știm ce se va întâmpla mâine', a mai spus el.

Persoanele fără adăpost au dispărut luni dimineață din pasajele subterane din centrul Budapestei, unde în mod normal s-ar fi aflat în număr mare.

Guvernul ungar a declarat că a alocat circa nouă miliarde de forinți (32,17 milioane de dolari) pentru îngrijirea persoanelor fără adăpost în bugetul său pe 2018, plus o sumă suplimentară de 300 de milioane de forinți pentru a extinde capacitățile adăposturilor.

'Credem că trebuie să oferim ajutor suplimentar și nu drepturi suplimentare pentru persoanele fără adăpost', a declarat sâmbătă secretarul de stat Bence Retvari pentru site-ul HirTv.

sursa: agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:2,06 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău