Persoanele cu idei suicidale sunt încurajate să apeleze la servicii de susținere emoțională

  • 10 Septembrie 2021 13:37
Persoanele cu idei suicidale sunt încurajate să apeleze la servicii de susținere emoțională

Consilieri și voluntari de la Linia Verde de Prevenire a Suicidului îndeamnă cetățenii care observă persoane cu idei de sinucidere să îi încurajeze să sune la 0608006623, să scrie un mesaj la www.pentruviata.md sau la e-mailul [email protected], unde li se va oferi gratis consiliere psihologică. La o conferință de presă, care a avut loc vineri cu prilejul Zilei Mondiale de Prevenire a Suicidului, marcată anual la 10 septembrie, membri ai Serviciului de Susținere Emoțională Linia Verde de Prevenire a Suicidului au menționat că, în cazul în care oamenii observă o persoană care nu se îngrijește, împarte lucruri scumpe, se închide în sine, consumă alcool în exces, spune că nimeni nu are nevoie de ea, vorbește despre data, locul și metoda de sinucidere, să îi ajute, să îi încurajeze să apeleze la specialiști, transmite IPN.

Liuba Ceban, psiholog la Linia Verde de Prevenire a Suicidului, a menționat că este important să se vorbească despre faptul că oamenii, în momente dificile, pot fi ajutați. Durerea care îi apasă este mare, dar ea poate fi învinsă.

Vineri consilieri și voluntari de la serviciul respectiv de susținere emotională au distribuit pliante trecătorilor în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, oferindu-le sfaturi cum să acționeze dacă au în preajmă persoane cu gânduri suicidale.

În cadrul Săptămânii de Prevenire a Suicidului, care are loc în Republica Moldova în perioada 6-13 septembrie, au fost organizate trei evenimente care au avut drept scop informarea despre metodele de susținere emoțională. Cetățeni moldoveni din diasporă au donat de la un dolar la 30 de dolari pentru activități de prevenire a cazurilor de sinucidere.

Potrivit datelor statistice ale Inspectoratului General al Poliției, în anul 2020 în Republica Moldova au fost înregistrate 398 de cazuri de suicid, cu 22 mai multe decât au fost în anul 2019. Cele mai multe cazuri, 47 la număr, au fost în luna septembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău