Persoanele cu dizabilități mentale sunt private de drepturi
-
15 Septembrie 2016 00:17
Aproximativ 2500 de persoane cu dizabilități mentale sunt internate în instituțiile psiho-neurologice din Republica Moldova.
O bună parte dintre acestea au fost lipsite de capacitatea de exercițiu, adică sunt private de drepturile unui cetățean obișnuit, inclusiv de cel de proprietate, de vot sau de a se căsători. Acest lucru a fost făcut anterior de administrațiile internatelor, în conformitate cu un ordin al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, dar autoritățile dau asigurări că în prezent această practică abuzivă a fost exclusă.
La internatul din Hâncești sunt în plasament aproape 300 de fete cu dizabilități mentale, dintre care o treime au fost lipsite de capacitate de exercițiu în perioada anilor 2010-2012. Fiind o instituție pentru copii, pentru ca aceștia să fie transferați la împlinirea majoratului în internate pentru adulți, au fost lipsiți de capacitatea de exercițiu, explică directoarea internatului de la Hâncești, Elizaveta Iacub.
”Asta a fost o perioadă nu prea bună. Poate nu s-a înțeles foarte bine când s-a făcut această lipsire de capacitate de exercițiu. A fost anul 2010, 2011, 2012, acum nu mai avem cazuri de acestea”, a declarat Elizaveta Iacub.
Diana este una dintre fetele care a locuit peste 10 ani în internatul de la Hâncești. Acum este majoră și locuiește într-o casă comunitară din raionul Cantemir, alături de alte 5 persoane cu dizabilități, unde are grijă singură de ea și deprinde noi abilități. Povestește că este bucuroasă că are mai multă libertate decât la internat.
”Eu locuiesc la o casă comunitară, unde sunt liberă, mă plimb, ies la magazin, am grijă de iepurași, îngrijesc animalele, fac curățenie, mai ies pe afară”, a mărturisit Diana.
Casa comunitară în care locuiește acum Diana este un serviciu social implementat de autoritățile raionale, cu sprijinul organizației Keystone Moldova. Unul dintre specialiștii organizației, Ecaterina Golovatîi, spune că acum lucrează cu Diana pentru ca această să își redobândească în instanță dreptul său de a avea capacitate de exercițiu, dar acesta este un proces anevoios.
”Este necesar ca Diana să fie pregătită. O să lucrăm cu ea, ca ea să înțeleagă esențele lucrurilor. Ea trebuie să ia decizii, ea trebuie să înțeleagă consecința faptului că este lipsită de capacitate de exercițiu. Ea trebuie să aibă un cuvânt de spus în sala de judecată”, a declarat Ecaterina Golovatîi.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, susține că această practică a fost moștenită din perioada sovietică, dar că în prezent instituțiile rezidențiale nu mai cer lipsirea de capacitate a celor internați.
Pentru că așa era regula atunci, pentru a fi plasat într-o instituție rezidențială, îl lipseau de capacitate de exercițiu, ceea ce noi considerăm că este absolut greșit.
- Am înțeles că acest proces a durat până nu demult, prin 2010.
Da, pentru că s-a mers pe inerție.
- A fost o indicație de la minister?
Da. Nu era o indicație, era un regulament vechi, care nu a fost revizuit. Deja este revizuit. Deja această practică este pedepsită.
Un proiect de monitorizare a drepturilor persoanelor din internatele cu profil psiho-neurologic a fost lansat miercuri, 14 septembrie, de Organziația Keystone Moldova, fiind finanțat de Uniunea Europeană. Specialiștii vor lucra timp de 3 ani cu cele 6 instituții de profil din republică, pentru a pregăti persoanele instituționalizate de ieșirea de internate și integrarea lor în societate.