Persoanele cu dizabilități întâmpină dificultăți la angajare

  • 19 Iulie 2013 15:00
Persoanele cu dizabilități întâmpină dificultăți la angajare

Una dintre cele mai dificile probleme cu care se confruntă persoanele cu dizabilități este angajarea în câmpul muncii.

Potrivit legii, întreprinderile care au mai mult de 20 de angajați sunt obligate să ofere cel puțin 5 la sută din locurile de muncă persoanelor cu nevoi speciale. Respectarea acestei norme nu este deocamdată monitorizată, iar amenzile prevăzute sunt foarte mici, potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Subiectul a fost discutat în cadrul unei mese rotunde referitoare la modul în care sunt aplicate prevederile Convenției ONU privind persoanele cu dizabilități, ratificată de Republica Moldova în 2010. 

Deși legislația îi obligă, agenții economici nu sunt stimulați suficient să angajeze persoane cu handicap, susține reprezentanta Alianței Organizațiilor pentru persoane cu dizabilități, Mariana Morari.

Potrivit directorului executiv al Keystone Moldova, Ludmila Malcoci, statul ar trebui să își asume cheltuielile pentru crearea condițiilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități.

Totodată, legislația prevede scutirea celor care angajează persoane cu dizabilități de plata parțială a contribuțiilor de asigurări sociale. Reprezentatul unei organizații non-guvernamentale din domeniul sportului, Eugeniu Grădinaru, spune că ar dori să angajeze până la 10 persoane cu handicap. Dar a aflat că această compensare parțială se referă numai la întreprinderile subordonate celor câteva Societăți ale persoanelor cu dizabilități de auz, de văz sau locomotorii.

Reprezentantul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Vasile Cușcă, a declarat că în prezent nu există un mecanism care să verifice modul în care angajatorii respectă legislația referitoare la angajarea persoanelor cu dizabilități.

Deocamdată, nu există informații exacte cu privire la numărul persoanelor cu handicap cu locuri de muncă, dar potrivit datelor aproximative pe care le dețin autoritățile, ar fi plasate în câmpul muncii în jur de 20 la sută din totalul de peste 180 de mii de persoane cu dizabilități înregistrate oficial.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău