Persoanele cu dizabilități întâmpină dificultăți în angajarea în câmpul muncii, declarație
-
11 Decembrie 2019 18:40
Persoanele cu dizabilități întâmpină dificultăți în angajarea în câmpul muncii. În 2018, potrivit datelor statistice, rata de ocupare a persoanelor cu dizabilități a fost de doar 26%. Într-o conferință de presă la IPN, Ion Ciubotărică, director de programe la Centrul pentru Drepturile persoanelor cu Dizabilități, a menționat că Strategia națională a ocupării forței de muncă are un tempo lent de implementare în cazul persoanelor cu dizabilități.
Potrivit lui Ion Ciubotărică, o acțiune omisă, chiar dacă a fost introdusă în Strategie, ține de cota obligatorie de angajare a persoanelor cu dizabilități. Angajatorii nu sunt verificați dacă respectă această cotă (5% pentru colectivele mai mari de 20 de salariați). Ion Ciubotărică crede că ar trebui introduse sancțiuni. Doar așa această prevedere va deveni funcțională.
Guvernul are restanțe și la capitolul asigurării accesului fizic a persoanelor cu dizabilități în instituțiile de învățământ profesional-tehnic. Chiar și instituții prezentate de Guvern ca fiind cazuri pozitive de accesibilitate nu sunt accesibile. Acestea, fie au doar rampe la intrare, nu și în interiorul clădirii, fie căminele instituției nu sunt accesibile. La fel este și cu accesul în instituțiile de învățământ superior, unde rampele nu sunt construite conform normelor, fiind astfel inaccesibile. „În 2018 se planificau ca cinci instituții educaționale să fie accesibile, acum vedem că nu este nici una”, a menționat directorul de programe al Centrului pentru Drepturile persoanelor cu Dizabilități.
Printre acțiunile bune realizate de Guvern s-a menționat elaborarea cadrului normativ privind antreprenorialul social. A fost adoptată legea-cadru în acest sens și s-a creat Comisia națională privind antreprenorialul social. De asemenea, din 2017, Biroul Național de Statistică a început să calculeze rata de angajare a persoanelor cu dizabilități. Tot în 2018 a fost inițiat un proiect pilot de facilitare a incluziunii persoanelor cu dizabilități în învățământul profesional tehnic. Aici au fost incluse nouă instituții de profil care pilotează programe de educație incluzivă.
A fost adoptată Legea privind ocuparea în câmpul muncii, care prevede programe de subvenționare pentru angajatorii care angajează persoane cu dizabilități, sub formă de subvenții lunare.
„Considerăm că sunt măsuri inovative în Republica Moldova, foarte așteptate, care pot încuraja angajatorii să ia la muncă persoane cu dizabilități și care pot crea oportunități egale de acces pe piața muncii”, a mai spus Ion Ciubotărică.