Persoanele care și-au procurat individual polița de asigurare medicală vor putea solicita restituirea banilor în cazul încadrării în câmpul muncii

  • 09 Ianuarie 14:19
Persoanele care și-au procurat individual polița de asigurare medicală vor putea solicita restituirea banilor în cazul încadrării în câmpul muncii

Persoanele care au achitat prima de asigurare în sumă fixă la început de an, vor putea solicita restituirea banilor în cazul încadrării în câmpul muncii. Compania Națională de Asigurări în Medicină a venit cu câteva precizări privind modul de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în 2023.

Potrivit CNAM, în conformitate cu Legea 1593 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, adoptată în 2002, deținătorii de patentă, fondatorii de întreprindere individuală, avocații, notarii, executorii judecătorești și alți cetățeni sunt obligați să se asigure în mod individual, scrie Bizlaw.md.

Totodată, Guvernul are calitate de asigurător pentru mai multe categorii de persoane care nu sunt angajate și nu înregistrează venituri.

Potrivit ultimelor modificări la legea sus-menționată, pensionarii și persoanele cu dizabilități asigurate de Guvern care sunt concomitent deținători de patentă sau fondatori de întreprindere individuală au obligația de a se asigura în mod individual până în 31 martie, inclusiv.

Aceste modificări au intrat în vigoare în 1 ianuarie 2023 și vin să egaleze în drepturi și obligații toate persoanele care desfășoară activitate economică în bază de patentă sau dețin calitatea de fondator de întreprindere individuală.

În primele trei luni ale anului, categoriile respective beneficiază de facilități la achitarea primei de asigurare în sumă fixă și plătesc 2.028 de lei.

O altă modificare la legea sus-menționată se referă la persoanele fizice care la începutul anului au achitat prima de asigurare în sumă fixă, iar ulterior se încadrează în câmpul muncii. Acestea vor plăti prima în formă de contribuție procentuală din salariu și alte recompense, cu posibilitatea de a solicita restituirea primei achitate în sumă fixă în cuantum proporțional numărului de zile în care au avut statut de persoană angajată.

CNAM susține că achitarea primelor de asigurare medicală obligatorie face posibilă acordarea continuă a asistenței medicale populației, compensarea de medicamente și dispozitive medicale, achitarea salariilor personalului medical, susținerea și dezvoltarea sectorului de sănătate.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
5,24
Nori împrăștiați
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Sun
9
Mon
6
Tue
1
Wed
2
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău