Persoanele care se vor deconecta de la sistemul centralizat de încălzire vor fi obligate să asigure o temperatură de cel puțin +18 grade Celsius în încăperi
-
29 Noiembrie 2022 16:33
În cazul deconectării apartamentului/încăperii locuibile în cămin/încăperii nelocuibile de la sistemul colectiv/centralizat de alimentare cu energie termică, consumatorul are obligația de a menține în continuare în apartament/încăpere (camerele deconectate) temperatura aerului de cel puțin +18 grade Celsius în perioada sezonului de încălzire. Dacă se constată că consumatorul nu respectă obligația prescrisă, furnizorul/gestionarul sau alte persoane juridice (fizice) autorizate sunt în drept să solicite autorităților competente atragerea la răspundere în conformitate cu prevederile legislației în vigoare. În vederea constatării respectării obligației prescrise, furnizorii sunt în drept să efectueze schimb de informație cu privire la tipul și volumul de resurse energetice utilizate.
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a prezentat pentru consultări publice proiectul Regulamentului cu privire la modul de prestare și achitare a serviciilor locative, comunale și necomunale pentru fondul locativ, contorizarea apartamentelor și condițiile deconectării acestora de la/reconectării la sistemele de încălzire și alimentare cu apă, scrie Bizlaw.md.
Proiectul prevede de asemenea, stabilirea unui nou mecanism de calcul și repartizare a consumurilor de energie în interiorul unui bloc locativ și interzicerea debranșărilor/demontărilor coloanelor de la SCAET și izolarea acestora, fapt ce v-a permite evitarea modificării distribuției uniforme a agentului termic și neadmiterea supraîncălzirii unor apartamente și încălzirea insuficientă a altora.
Modificările sunt efectuate după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituționale mai multe prevederi ale Regulamentului din considerentul că nu asigură un echilibru corect între interesele concurente, iar dreptul de proprietate al persoanelor vizate este încălcat.
În opinia Curții Constituționale, efectul pe care îl au utilizatorii deconectați asupra echilibrului din sectorul energetic și asupra calității încălzirii prestate pentru utilizatorii rămași conectați la sistemul centralizat de încălzire din clădirile rezidențiale, nu trebuie neglijat. Astfel, obligația de a plăti pentru încălzirea care trece prin țevile comune impusă persoanelor ale căror apartamente sunt deconectate total sau parțial de la sistemul centralizat de încălzire corespunde scopului legitim al împărțirii sarcinilor financiare legate de costul încălzirii spațiilor comune ale blocurilor (subsoluri, etaje tehnice, scări, holuri etc.).
Totodată, stabilirea unei plăți generale pentru consumul energiei termice în blocurile locative în cazul apartamentelor deconectate de la sistemul centralizat de încălzire, fără a se ține cont de circumstanțele fiecărui caz particular, în opinia Curții Constituționale afectează în mod nejustificat dreptul garantat de articolul 46 din Constituție al proprietarilor apartamentelor deconectate.